1992 – 1999


1992 – 1. Vurberški festival

Datum Izvedbe: 25.junij 1992

Uvodni nagorov:

Vurberk, majhen kraj v občini Maribor, na robu Slovenskih goric, na sredini med Mariborom in Ptujem, nekoč znan po mogočnem in prelepem gradu iz 12. stoletja, žal med II. svetovno vojno delno porušen, želi privabiti čim več ljudi.

Prav na ta porušeni grad smo Vurberžani še kako ponosni in radi ponosno povemo, da je bilo v našem kraju od leta 1921 pa do 1938 evropsko znano zdravilišče ruskega Rdečega križa.

In kako je danes? Domačini se trudimo, da se ime našega kraja spet ponese v slovenski prostor. Grada ne bomo obnovili, njegovim ostankom pa želimo dati novo namembnost.

Po že uspešnih letnih igrah v času od 1968 do 1979 smo se odločili za organizacijo 1. festivala narodnozabavne glasbe Slovenije, vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem, saj je naše grajsko dvorišče kot nalašč za tovrstne prireditve, poleg tega pa v naši državi ni podobnega festivala.

Želimo in prepričani smo, da bo Vurberk postal glasbeno središče Slovenije za vokalno-instrumentalne skupine z diatonično harmoniko.

Dragi obiskovalci, gosti in seveda člani ansamblov, želimo vam, da se v našem kraju prijetno počutite, drugo leto pa na svidenje na 2. festivalu.

Direktor festivala, Konrad TOPLAK

P.S.Šele danes se zavedamo, da je organiziranje tovrstnih prireditev odvisno od razpoložljivih finančnih sredstev: turistično društvo jih žal ni imelo, vendar so nam finančno pomagale firme, ki se predstavljajo v tem biltenu. Zato prav vsem lepa hvala.

Organizator

TD Vurberk

 • Janez Toplak (odgovorni urednik)
 • Konrad Toplak (direktor festivala)
 • Drago Kacjan
 • Oto Berlinger
 • Karel Lampreht
 • Alojz Toplak
 • Konrad Bezjak
 • Vilko Krepek
 • Alojz Felicijan
Nagrajenci

A. Nagrade strokovne komisije:

1. ans. Vrtnica, Nova Gorica
2. ans. Dan in noč, Velenje
3. ans. Bratje Poljanšek, Kamnik

B. Nagrado za najboljše besedilo:

Marjan Stare za skladbo Dolenjska žganjekuha

C. Nagrada za najboljšo skladbo:

ans. Vrtnica, Nova Gorica

D. Nagrade občinstva:

1. Zlati zmaj – Jože Skubic in Slapovi, Grosuplje
2. Srebrni zmaj – Fantje izpod Rogle, Zreče
3. Bronasti zmaj – Fantje izpod Vurberka, Vurberk

Nastopajoči

1. FANTJE IZPOD ROGLE – Zreče

 • »SLOVENSKA PESEM NAJ ŽIVI« – Franci Kramer, Marjan Stare
 • »ZA SLOVO« – Boris Rošker, Ivan Malavašič

2. RUBIN – Novo mesto

 • »OB SANJAVI KRKI« – Milan Peterec, Fanika Požek
 • »GOSTILNA V KLANČKU« – Milan Peterec, Fanika Požek

3. DAN IN NOC – Velenje

 • »ANDRAŽ« – Milan Verboten, Miro Dokl
 • »BEL CVET« – Milan Verboten, Rotnan Cafuta

4. FANTJE IZPOD VURBERKA – Vurberk

 • »NA VURBERŠKI GRAD« – Marina Jurancic, Marija Budigam
 • »KOSE SO FANTJE ZJUTRAJ SKLEPALI« – Peter Krajnc, Alojz Toplak

5. ans. BRATOV POLJANŠEK – Kamnik

 • »NAJMLAJŠI« – Rudi Poljanšek, Ivan Malavašič
 • »GODEC« – Rudi Poljanšek, Ivan Malavašič

6. ans. SIMONA LEGNARJA -Vinska Gora

 • »STARI GODEC« – Simon Legnar, Ivan Malavašič
 • »POD URŠLJO GORO« – Boris Rošker, J. Rafolt

7. VRTNICA – Nova gorica

 • »ONA SANJA« – Andrej Plesničar, Milan Jež
 • »NAŠ BRIC« – Vladimir Jan, Ivan Sivec

8. JOŽE SKUBIC in ans. SLAPOVI – Grosuplje

 • »BELO PISMO« – Jože Skubic, Jože Skubic
 • »NEMIRNO SRCE« – Jože Pečjak, Robi Kuhelj

9. VIGRED – Laško

 • »SLOVENCI SMO« – Drago Krajnc, Drago Krajnc
 • »LAŠKO PIVO« – Lovro Škorja, Lovro Škorja

10. BISTRIŠKI ODMEV – Slovenska Bistrica

 • »CVET V SRCU« – Edvin Fliser, Ivan Malavašič
 • »MOJ STARI MEH« – Edvin Fliser, Ivan Malavašič

11. FANTJE IZPOD URŠLJE – Ravne na Koroškem

 • »OČKA NAŠ« – Franc Šmit, Franc Šmit
 • »PESEM O GRAŠKI GORI« – Franc Šmit, Franc Šmit

12. ans. DRAGA ELIKANA – Turjak

 • »VESELICA« – Miško Hocevar, Miško Hočevar
 • »DOLENJSKA ŽGANJEKUHA« – Drago Elikan, Marjan Stare

13. ans. ZORANA ZORKA – Laško

 • »ŠE ČAŠO« – Zoran Zorko, Zoran Zorko
 • »LASTOVKI« – Zoran Zorko, Zoran Zorko
O nas so pisali

NOVEMU FESTIVALU NA POT

Lojze Slak je brez dvoma vodja enega najbolj popularnih ansamblov narodnozabavne glasbe v Sloveniji. Z diatonično harmoniko že vec kot dve desetletji razveseljuje številne Slovence. Zaradi popularnosti smo ga zaprosili, naj nam po ve kaj o ansamblu, zvrsti glasbe, ki jo goji, in kaj meni o tovrstnem festivalu ter ali bo festival v Vurberku pripomogel k boljši kvaliteti te glasbe.

Gospod Lojze Slak pravi: »Ansambel, katerega vodja sem, še vedno goji izvirno glasbo in si prizadeva razvijati ustvarjalnost in kvaliteto. Že v zelo mladih letih mi je bilo všeč večglasno petje in sem se ga kot mladenič udeleževal. Menim namreč, da je to Slovencem že kar prirojeno, večglasno petje pa zanje značilno. Kasneje sem si želel tak ansambel in ko smo k instrumentalnemu trio z diatonično harmoniko prikljucili še fante s Praprotna, je bila moja ideja oz. želja uresnicena. Tako je nastal ansambel z mehkejšim, širokim in prijetnim zvokom, z novo smerjo v slovenski narodnozabavni glasbi. V zvrsti narodnozabavne glasbe v Sloveniji sta dejansko značilna dva povsem različna sestava, Avsenikov in Slakov. Avsenikov z večjo instrumentalno in manjšo vokalno zasedbo, pri Slaku pa ravno nasprotno. Nisem razmišljal o tem, ali je potrebno ločevati ta dva sestava in posebej ocenjevati eno ali drugo zvrst, kajti okusi so različni, če pa je to za lažje in natančnejše ocenjevanje kvalitete, potem je mogoče prav. Vsak festival prav gotovo pripomore k boljši kvaliteti, ker ansamble spodbuja v tekmovalnem duhu. Organizatorjem tega festivala želim veliko uspeha.«

Glavni zmagovalec – prireditelj!
Popolnoma nasprotje strokovne komisije in občinstva: prva je bila za Vrtnico, občinstvo pa za “spornega” Jožeta Skubica in SlapoveV četrtek zvečer, na dan slovenske državnosti, je bil v nenavadnem in nadvse idiličnem ambientu ostanka gradu Vurberku
1. slovenski festival vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem, tiste veje domače glasbe torej, ki jo je s svojimi fanti že dolgo tega zakoličil Lojze Slak. Festivala se je udeležilo trinajst skupin iz vse Slovenije. …Občinstvo pa so še posebej navdušili ansambel Lojzeta Slaka in Fantje s Praprotna, ki so zadevno festivalsko pobudo “podprli” z brezplačnim revijalnim nastopom. …Skratka: več kot dovolj argumentov in vzpodbud za 2. festival v Vurberku. (Večer, 27. junija 1992)

V Vurberku za zlatega zmaja
Da bi popestrili turistično dejavnost, se je Turistično društvo Vurberk odločilo, da bo letos organiziralo prvi festival narodne glasbe Slovenije za instrumentalne skupine z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Festival bo 25. junija na grajskem dvorišču v Vurberku, organizirali pa ga bodo še glasbena agencija Videoton, tednik Kaj in radio Maribor. Vurberžani se tega festivala letos lotevajo prvič, pa tudi mi pri Kaju upamo, da se bo prijavilo veliko ansamblov in da bomo dobili še en kvaliteten in tradicionalni festival domače glasbe, ki bo v teh časih zelo dobrodošel. (Kaj, 3. marca 1992)

Kaj je novega?
25. junija bo prvi festival domače zabavne glasbe Slovenije za instrumentalne skupine z diatonično harmoniko in večglasnim petjem v Vurberku. Ansambli se bodo potegovali za zlatega zmaja. Organizator vsekakor zanimivega festivala Turisticno društvo Vurberk vabi vse tovrstne ansamble, da se prijavijo do 15. aprila. Vse informacije dobijo pri Turističnem društvu Vurberk.  (Tednik, Ptuj, 19. marca 1992)

Novo na sceni
Turistično društvo Vurberk tudi pripravlja svoj festival, ki bo tokrat prvič seveda v Vurberku. Sodelujejo lahko vse instrumentalne skupine z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Nagrade so vabljive, zato izkoristite še eno lepo priložnost. Festival bo 25. junija.  (Slovenske novice, 18. marca 1992)

Festival v Vurberku
Prizadevni člani Turističnega društva Vurberk so v sodelovanju s tednikom Kaj in glasbeno agencijo Videoton iz Maribora sklenili pripraviti 1. festival narodnozabavne glasbe Slovenije instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Festival bo 25. junija na grajskem dvorišču v Vurberku. Prireditelji so te dni že objavili natečaj za sodelovanje. Na festivalu lahko sodelujejo ansambli iz Slovenije in zamejstva, ki gojijo v uvodu omenjeno glasbeno zvrst in imajo temu primeren sestav. Izbor skladb in ansamblov bo opravila posebna strokovna komisija, sodelujoči na festivalu pa se bodo potegovali za po tri nagrade strokovne komisije in občinstva ter nagradi za najboljše besedilo in skladbo.  (7 D, 25. marca 1992)

Hura, festivali bodo!
Že uveljavljenim festivalom na Ptuju, v Števerjanu in Mariboru se bo letos pridružil 1. festival Vurberk ’92, ki bo namenjen izključno instrumentalnim skupinam z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Organizator v Vurberku sprejema prijave do 15. aprila, pripravljenih pa je osem nagrad. Med drugim bo občinstvo z zlatim, srebrnim in bronastim zmajem nagradilo tri najvedrejše viže.  (Novi tednik Celje, 26. tnarca 1992)

Marjanca je zvedela
Čeprav je glasbeni festival v Vurberku, ki bo 25. junija, novost v slovenski domači glas bi, se je na razpis, ki je potekel konec aprila, prijavilo veliko ansamblov, ki gojijo večglasno petje in igrajo na frajtonarico. Med znanimi omenimo Lojzeta Slaka. Pohvalno je tudi to, da bo na festivalu bržkone tudi predsednik države Milan Kucan. Vabilo, ki so mu ga prizadevni organizatorji Turistično društvo Vurberk pa glasbena agencija, Radio Maribor in uredništvo Kaja poslali, je namrec sprejel in obljubil, da v Vurberk zagotovo pride. (Kaj, 5. maja 1992)

Festival v Vurberku
Da smo Slovenci predvsem narod pevcev, dokazuje vse več prireditev, na katerih je petje na prvem mestu. Tako bodo isti dan kot v Škofji Loki pripravili nekoliko drugačno prireditev v Vurberku pri Mariboru. Gre za prvi festival narodnozabavnih ansamblov, ki imajo v svojem sestavu diatonično harmoniko in gojijo vecglasno petje. Turistično društvo Vurberk, ki je prireditelj festivala, bo najboljšim podelilo tri nagrade strokovne komisije, nagradi za najboljše besedilo in za najboljšo skladbo v celoti ter zlatega, srebrnega in bronastega zmaja za tiste tri ansamble, ki bodo najbolj ugajali občinstvu. (Stop, 8. maja, 1992)

Vurberk ’92
Čeprav vurberški festival domače glasbe nima tradicije, saj so se ga organizatorji Turistično društvo Vurberk in glasbena agencija Videoton skupaj z Radiom Maribor in Kajem lotili prvič, se je na razpis prijavilo veliko ansamblov z različnih koncev Slovenije. Po pregledu prispelega se je strokovna komisija odločila, da bo v četrtek, 25. junija, ob 20. uri na vurberškem grajskem dvorišču (če bo dež, bo prireditev v dvorani v Koreni) nastopilo 16 ansamblov. Prireditev bosta povezovala Ida Baš in Janez Toplak, v šov programu pa bo nastopil ansambel Lojzeta Slaka. Ansambel, ki se je s prostotonsko harmoniko (frajtonarico) pravzaprav proslavil doma in v tujini. (Kaj, 1. junija 1992)

Glavni zmagovalec – prireditelj!
Popolnoma nasprotje strokovne komisije in občinstva: prva je bila za Vrtnico, občinstvo pa za “spornega” Jožeta Skubica in Slapove
V četrtek zvečer, na dan slovenske državnosti, je bil v nenavadnem in nadvse idiličnem ambientu ostanka gradu Vurberku
1. slovenski festival vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem, tiste veje domače glasbe torej, ki jo je s svojimi fanti že dolgo tega zakoličil Lojze Slak. Festivala se je udeležilo trinajst skupin iz vse Slovenije. …
Občinstvo pa so še posebej navdušili ansambel Lojzeta Slaka in Fantje s Praprotna, ki so zadevno festivalsko pobudo “podprli” z brezplačnim revijalnim nastopom. …
Skratka: več kot dovolj argumentov in vzpodbud za 2. festival v Vurberku. (Večer, 27. junija 1992)

Stroka na eni, občinstvo na drugi strani

Zlatega zmaja so dobili “visokotiražni” Jože Skubic in Slapovi, strokovna žirija pa je prvo nagrado prisodila novogoriški Vrtnici – ansamblu Bratov Polajnšek “le” tretje mesto
….Na koncu velja posebna pohvala Turističnemu društvu Vurberk in festivalskemu odboru, na čelu z direktorjem Konradom Toplakom, ki so se s pomočjo Videotona, Radia Maribor in Kaja lotili pionirskega dela in so ga z ogromno mero prizadevnosti in iznajdljivosti zadovoljivo opravili. Že sama zamisel o festivalu glasbe tega žanra in pa reaktiviranje sila zanimivega in privlačnega prostora na ostankih vurberškega gradu nad Dravskim poljem, je vredno vse pohvale. Vsekakor gre za organizacijsko ekipo, katere vodilo je predanost domačemu kraju, zato se ni bati, da festivala Vurberk ’93 ne bi bilo. (Kaj, 6. julija 1992)

Orfejčkov kotiček

V četrtek, 25. junija je izzvenel festival Vurberk ’92
Člani turističnega društva so do sedaj organizirali že vrsto zabavnoglasbenih in kulturnih prireditev na grajskem dvorišču.
Letos so se odločili organizirati festival vokalno-instrumentalnih skupin domače glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem.
Prijavilo se je več kot dvajset ansamblov, komisija pa je izbrala 13 skupin, ki so ustrezale po kvaliteti in razpisnim pogojem …
Pred prepolnim avditorijem je tako izzvenel 1. festival Vurberk ’92. Organizator – Turistično društvo Vurberk – si je oddahnil in obenem naložil novo nalogo – organizacijo 2. festivala. Festival bo namreč postal tradicionalen.
Čestitke Turističnemu društvu Vurberk, agenciji Videoton in Radiu Maribor za prireditev, ki je bila vredna ogleda.
Nasvidenje na festivalu Vurberk ’93. (Tednik, 2 julija 1992)

Števerjanske novičke

Na festivalu je bil tudi Zdravko Geržina, ki je tik pred tem končal vurberški festival, na katerem je bil prvi ansambel Vrtnica iz Nove Gorice, drugi Dan in noč in tretji Bratje Poljanšek, Pri strokovni komisiji, pri občinstvu pa so bili prvi Jože Skubic in Slapovi, drugi Fantje izpod Rogle, tretji pa Fantje izpod Vurberka.
V Vurberku je nagrado za besedilo dobil Marjan Stare za Dolenjsko žganjekuho, za najboljšo skladbo pa je bila proglašena skladba ansambla Vrtnica z naslovom Ona sanja, avtorjev Andreja Plesničarja in Milana Ježa. Ob tej priložnosti je izšla tudi kaseta Vurberk ’92.
(Slovenske novice, 8. julija 1992)

Veselo v Vurberku

Prizadevni člani Turističnega društva Vurberk so ob sodelovanju tednika Kaj, radia Maribor in agencije Videoton iz Maribora na dvorišču tamkajšnjega gradu pripravili 1. slovenski festival vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem.
To je bil pravi glasbeni praznik, saj si je nastope skupin, ki so se potegovale za nagrade, in gostov v revijalnem delu, ansambla Lojzeta Slaka s Fanti s Praprotna, ti že od vsega začetka negujejo tovrstno glasbo z večglasnim petjem, ogledalo več kot tisoč obiskovalcev iz bližnje in daljne okolice. Prav to pa je nova vzpodbuda prirediteljem, da festival, na dan slovenske državnosti, sčasoma postane tradicionalen. (7 D, 8. julija 1992)

1993 – 2. Vurberški festival

Uvodni nagovor:

Lani smo se poslovili z besedami: na svidenje 25. junija 1993.

Nekateri so dvomili, da bomo držali besedo. Pa smo jo. Spodbujen z uspešno izvedbo prvega, je sedaj pred nami že drugi festival narodnozabavne glasbe Slovenije, vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem VURBERK ’93. Ni bojazni, da tudi ta festival ne bi uspel, kajti prizadevni člani Turističnega društva Vurberk so s svojo zagnanostjo in prirojeno trmo porok, da bo tako.
Vurberka kot festivalskega kraja – sedaj ga tako že lahko imenujemo – ni treba posebej predstavljati. Melodije, predvajane na prvem festivalu, so ponesle njegovo ime širom po naši državi, pa tudi v zamejstvo. Stari godec, Na vurberški grad, Belo pismo, Slovenska pesem naj živi in številne druge skladbe danes vrtijo na mnogih slovenskih radijskih postajah. Ljudje so jih sprejeli za svoje in jih radi prepevajo. To pa je tudi potrditev, da smo na pravi poti. Slovenci imamo radi glasbo, predvsem tisto pravo domačo. Te si brez diatonične harmonike in večglasnega petja ni mogoče predstavljati. Dokaz, da je res tako, sta lanski obisk in pa veliko zanimanje za letošnji drugi festival. Zato Slovenija takšen festival potrebuje, potrebujejo ga njeni ljudje.
Seveda pa je za izvedbo takšnega festivala zagnanost članov Turističnega društva Vurberk premalo. Z njegovo organizacijo so povezani veliki stroški. Tu so nam priskočili na pomočštevilna podjetja, zasebniki, organizacije in posamezniki. Brez njihove pomoči festivala ne bi mogli izpeljati. Zato se jim v imenu prireditelja najlepše zahvaljujem.
Iskrena hvala tudi občinstvu, ki prihaja na vurberški festival. Takšno občinstvo si marsikdo lahko le želi. Mi ga imamo in prepričani smo, da nam bo ostalo zvesto.
Na koncu pa gre zahvala še številnim drugim, ki so kakorkoli pomagali in pripomogli, da danes lahko gledamo in poslušamo nove melodije današnjih izvajalcev. Tem želim na Vurberku dobro počutje.
In kaj naj rečem za konec? Ja, seveda: vidimo se zopet prihodnje leto, 25. junija, takrat že na 3. festivalu.

Direktor festivala, Konrad TOPLAK l.r

Organizator

TD Vurberk

 • Janez Toplak (odgovorni urednik),
 • Konrad Toplak (direktor fetivala),
 • Vili Krepek (predsednik),
 • Karel Kacjan,
 • Oto Berlinger,
 • Konrad Bezjak,
 • Karel Lampreht,
 • Alojz Toplak,
 • Jože Plazar,
 • Alojz Felicijan in
 • Avgust Sakelšek.
Nagrajenci

A. Nagrade strokovne komisije:

1. ans. Bratje iz Oplotnice, Oplotnica
2. ans. Fantje izpod Rogle, Zreče
3. ans. Primorski fantje, Piran

B. Nagrada za najboljše besedilo:

Brigita Kobe za skladbo Ob krušni peče

C. Nagrada za najboljšo skladbo

ans. Simona Legnerja za skladbo Srce

D. Nagrade občinstva:

1. Zlati zmaj – Jože Skubic in Slapovi, Grosuplje
2. Srebrni zmaj – Bratje iz Oplotnice, Oplotnica
3. Bronasti zmaj – Fantje izpod Rogle, Zreče

E. Nagrada za pevsko izvedbo – pevski duet

ansambla Vrtnica, Nova Gorica

Nastopajoči

1. BRATJE IZ OPLOTNICE – Oplotnica

 • USPAVANKA SINKU (Cita Galič -Jože Galič)
 • KO SE ZMRAČI (Tine Lesjak – Tone Gaberšek)

2. ANSAMBEL BRATOV POLJANŠEK – Kamnik

 • LE ENKRAT ŠE V ŽIVLJENJU (Rudi Poljanšek – Franci in Jože Smrekar)
 • VSE SOBOTE IN NEDELJE (Rudi Poljanšek – Ivan Malavašič)

3. PRIMORSKI FANTJE – Piran

 • VESELI RIBIČI (Pino Vežnaver – Ivica Vergan)
 • MINI KRILO (Bojan Lavrič – Ivica Vergan)

4. VRTNICA – Nova Gorica

 • BREZ SKRBI SI MED PRIJATELJI (Boris Rošker – Metka Karba)
 • SPOMIN NA DOM (Plesničar Andrej – Vera Kranjc Kumprej)

5. JOŽE SKUBIC in SLAPOVI – Grosuplje

 • KO ZAKUCAL BOM TVOJE IME (Jože Skubic – Jože Skubic)
 • NA DOPUSTU (Jože Skubic – Jože Skubic)

6. ANSAMBEL SIMONA LEGNARJA – Velenje

 • SRCE (Simon Legnar – Ivan Malavašič)
 • LEPOTICA (Simon Legnar – Ivan Sivec)

7. ANSAMBEL DAN IN NOČ – Velenje

 • PESEM DOBRIH LJUDI (Romana Cafuta – Romana Cafuta)
 • SLOVENIJA – TU SMO DOMA (Igor Podpečan – Romana Cafuta)

8. PODKRAJSKI FANTJE – Velenje

 • OB KRUŠNI PEČI (Matej Kovačič – Brigita Kobe)
 • PRAV ZATO JO RAD IMAM (Matej Kovačič – Brigita Kobe)

9. FANTJE IZPOD ROGLE – Zreče

 • PESEM MOJI MAMI (Franci Lipičnik – Ivan Sivec)
 • SLOVENSKI VOJAK (Branko Flis – Ivan Sivec)

10. RUBIN – Novo mesto

 • NAŠ BOJAN (Milan Peterec – Milan Peterec)
 • DOMAČA VAS (Milan Peterec – Milan Peterec)

11. VIGRED – Laško

 • SVETU MESEC (Lovro Škorja – Lovro Škorja)
 • OB TVOJEM PRAZNIKU (Drago Krajnc – Drago Krajnc)

12. BISTRIŠKI ODMEV – Slovenska Bistrica

 • NA VSEH POTEH PO SVETU (Ivan Smogavec – Ivan Sivec)
 • ODMEV (Jani Fridrih – Ivan Malavašič)

13 FANTJE IZPOD VURBERKA – Vurberk

 • TEBI SLOVENIJA (Urh Primož – Marjan Dvoršak)
 • NAŠ FESTIVAL (Urh Primož – Marjan Dvoršak)

14. BLEGOŠ – Škofja Loka

 • LEPOTA V KAMNU (Franc Lipičnik – Ivan Sivec)
 • ČAS SLOVESA (Franc Lipičnik – Ivan Sivec)

15. ANSAMBEL FRANCIJA OCVIRKA – Sevnica

 • DOMOVINI (Franci Ocvirk – Ivan Malavašič)
 • KOLOVRAT (Franci Ocvirk – Ivan Malavaši
O nas so pisali
NARODNOZABAVNA PRODUKCIJA 1992
VURBERK 92: VRTNICA IN JOŽE SKUBIC S SLAPOVI

V Vurberku, idiličnem kraju na južnem delu Slovenskih goric, med Mariborom in Ptujem so junija prvič pripravili 1. festival vokalno instrumentalnih skupin slovenske domače glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Po domače bi Vurberk 92 lahko poimenovali tudi štajerski festival “dolenjskega melosa” domače glasbe, na katerem je osnova Slakov zven, večglasnega petja, ob frajtonarici. Nasploh so nam ti preprosto, pa tudi zvočni in melodični vižarji tako blizu, saj imajo globoke korenine v naši ljudski dediščini …Gorenjski glas, 21. maja 1993

1994 – 3. Vurberški festival

Nagovor:

Pred nami je tretji festival narodnozabavne glasbe…

Naj ne zveni neskromno, če rečemo, da smo organizatorji na to zelo ponosni. Ponosni smo zato, ker vemo, da je to edini takšen festival v naši državi in ki se je, kot temu pravimo, res “prijel”. Sprejeli so ga ansambli, sprejela ga je tudi publika. Pa ne le ta, ki si festival vsako leto ogleda, ampak tudi poslušalci iz vse Slovenije. To je nenazadnje razvidno tudi po številu prodanih kaset in velikem povpraševanju po njih. Pa tudi melodije, ki jih je dal naš festival, se že vrtijo po skoraj vseh slovenskih radijskih postajah.
Tudi ansambli radi prihajajo na naš festival. Med njimi niso redki, ki so letos že tretjič tukaj, pa čeprav so na prejšnjih festivalih že prejeli nagrade in priznanja. Vračajo se tudi tisti, ki nagrade šele pričakujejo. Zato se za usodo našega festivala ne bojimo.
Kljub velikanskim naporom, ki smo jih skupaj s člani Turističnega društva Vurberk in ob strokovni pomoči radia Maribor, tednika Kaj in agencije Geržina Videoton vložili v organizacijo festivala, pa bi ga bilo brez pomoči in prispevkov številnih donatorjev težko ali skoraj nemogoče izpeljati. Ne bomo jih posebej naštevali. Vse jih najdete na naslednjih straneh tega biltena. Vsem, prav posebej pa še generalnemu sponzorju Zavarovalnici Maribor, se zato v svojem in v imenu organizatorja najlepše zahvaljujem. Vsem nastopajočim ansamblom, obiskovalcem in gostom pa želim na Vurberku prijetno počutje z iskreno željo, da se prihodnje leto spet srečamo.

Na koncu pa le še to: festival VURBERK ’95 bo!

Direktor festivala:
Konrad TOPLAK l.r


Organizator: TD Vurberk

Člani: 

 • Janez Toplak (odgovorni urednik),
 • Konrad Toplak (direktor festivala),
 • Viljem Krepek (predsednik društva),
 • Marjan Dvoršak,
 • Alojz Felicijan,
 • Karel Kacjan,
 • Karel Lampreht,
 • Jože Plazar,
 • Avgust Sakelšek,
 • Alojz Toplak in
 • Bojan Velikonja.
Nagrajenci

A. Nagrade strokovne komisije

1. ans. Slapovi, Grosuplje
2. ans. Mladi Štajerci, Završki fantje ter Monika in Alenka Heričko
3. ans. Simona Legnerja, Vinska gora pri Velenju

B. Nagrada za najboljšo besedilo

Ivan Malavašič za skladbo Dravinja

C. Nagrada za najboljšo skladbo

za skladbo Gozdovi zapojte z menoj

D. Nagrade občinstva:

1. Zlati zmaj – Slapovi, Grosuplje
2. Srebrni zmaj – Fantje izpod Vurberka, Vurberk
3. Bronasti zmaj – Mladi Štajerci, Završki fantje ter Monika in Alenka Heričko

E. Nagrada za pevsko izvedbo:

ans. Dan in moč, Velenje

Nastopajoči

1. JOŽE SKUBIC in ans. SLAPOVI, Grosuplje

 • NAŠ STARI DOM (Jože Skubic – Franci Smrekar)
 • POMEMBNO JE NEKOGA IMETI RAD (Jože Skubic – Jože Skubic)

2. FANTJE IZPOD ROGLE, Zreče

 • DRAVINJI (Primož Urh – Ivan Malavašič)
 • POD POHORJEM ZELENIM (Ljudska – Branko Flis – Ivan Sivec)

3. DAN IN NOČ, Velenje

 • GOZDOVI ZAPOJTE Z MENOJ (Igor Podpečan – Vera Šolinc)
 • JANEZ (Igor Podpečan – Vera Šolinc)

4. BISTRIŠKI ODMEV, Slovenska Bistrica

 • PLANINSKA (Marjan Adamič – Marjan Adamič)
 • Z VAMI SMO BISTRIŠKI ODMEV (Ivan Smogavec – Ivan Sivec)

5. RUBIN, Novo mesto

 • VEM ZA STARI MLIN (Zdravko Zupan – Fanika Požeg)
 • VASOVALEC (Zdravko Zupan – Fanika Požeg)

6. Ansambel ROBERTA PRAPROTNIKA, Ljubljana

 • PRI NAS SE POJE (Robert Praprotnik – Janez Sever)
 • FAROVŠKA PEPA (Robert Praprotnik – Janez Sever)

7. VIGRED, Laško

 • POSKOČNA POLKA (Zvone Leskovšek – Vera Šolinc)
 • VIHARNIK (Lovro Škorja – Lovro Škorja)

8. Ansambel EKART, Prepolje

 • ZA 50 LET (Jože Ekart – Jože Ekart)
 • ALKO STRANKA (Smiljan Greif – Jože Ekart)

9. FANTJE IZPOD VURBERKA, Vurberk

 • OB OBLETNICI (Tine Lesjak – Vera Krajnc)
 • NAJLEPŠA LETA (Tine Lesjak – Vera Krajnc)

10. Ansambel SIMONA LEGNARJA, Vinska gora

 • V KRALJESTVU SKAL (Simon Legnar – Slavko Vetrih)
 • ŠPELA (Marko Lesjak – Marko Lesjak)

11. CVET, Radeče

 • BELI OBLAČEK (Robert Zorec – Anica Zorec)
 • SAMA DOMA (Robert Zorec – Manja Golec)

12. MLADI ŠTAJERCI, vokalni kvartet ZAVRŠKI FANTJE ter
MONIKA IN ALENKA HERIČKO, Maribor

 • DOMAČI KRAJ (Primož Urh –Suzana Potrč)
 • DROBNE ROČICE (Primož Urh – Suzana Potrč)
O nas so pisali
Vsak se bo rad vračal na grad
Veliko dobrih ansamblov in še več navdušenih obiskovalcev – Drugi festival domačih ansamblov z diatonično harmoniko in večglasjem je uspel. Minuli konec tedna je bil v Vurberku – v idiličnem kraju na južnem delu Slovenskih goric, ob cesti Maribor – Ptuj, drugi festival domačih ansamblov z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Pred drugo svetovno vojno je bil Vurberk zelo znan kot evropsko zdravilišče za pljučne bolezni, ob koncu vojne pa je bil vurberški grad požgan in slava Vurberka je skoraj zbledela. Ponovni vstop v slovenski prostor se je začel že pred leti – z gledališkimi igrami, koncerti in podobnimi posebnimi prireditvami – širše občinstvo po Sloveniji pa naj bi Vurberk spoznalo tudi po veseli glasbi in ubranem petju. S povsem novim festivalom je turistično društvo Vurberk ob izdatni pomoči Radia Maribor, Kaja in agencije Geržina Videoton zastavilo lani in uspeh je tu. Letos je bilo na prizorišču toliko dobrih ansamblov in toliko navdušenih obiskovalcev, da so bili zadovoljni vsi, prireditelji in obiskovalci.Na festival se je prijavilo dvaindvajset ansamblov, izbranih pa je bilo petnajst. Gre pravzaprav za festival ansamblov Slakovega tipa, s tem da lahko nastopijo tudi frajtonarji z dvoglasnim petjem.Prireditev sta prisrčno vodila Danica Godec in Janez Toplak, slednji je eden izmed treh bratov, ki so najbolj zaslužni za dober potek vurberškega festivala. Ob festivalu so izdali tudi kaseto s petnajstimi skladbami, kar pomeni, da pri traku niso prav nič varčevali, ampak jim je več do dobrega ugleda. Nasploh je bilo čutiti, da so na mestu pravi ljudje, ki jim je že po enem letu vse jasno. Žal je grajsko dvorišče sorazmerno majhno za poldrugi tisoč obiskovalcev, tako da vsi niso mogli priti v notranjost. To pa je v bistvu najboljša reklama za prihodnje leto.Med vsemi skladbami pa je šel najbolj v uho refren domačega ansambla, ki pravi: “Vsaki se bo rad vrača na grad…” Pa se bo verjetno res, tako muzikant kot turist. Vaba je vržena…Slovenske novice, 30. junij 1993

O FESTIVALU SO POVEDALI:
Konrad Toplak, direktor festivala: “Glede odziva nismo presenečeni, bolj smo presenečeni, da je festival lahko na hitro dosegel visoko kakovost. To pa je bil tudi naš cilj…
Slavko Avsenik, ml., član žirije: 
“Videti je, da se je festival takoj dobro prijel. Lepo bi bilo, da bi nastopilo še več mladih glasbenih skupin.

Vili Krepek, predsednik TD Vurberk: “Lani nismo imeli še nič, za letos pa smo že pripravili nove tribune. Vesel sem, da smo v Vurberku toliko složni, da skupno pripravimo tako veliko prireditev brez posebnih težav. Hvala vsem v Vurberku in drugim.

Tomaž Tozon, predsednik komisije: “Sem prvič na tem festivalu in veseli me, da spodbuja večglasno petje, ki je značilno slovensko in ki ga drugod nimajo, razen morda še Dalmatinci. Organizatorjem bi priporočil, naj vztrajajo na svoji poti: smer je prava.

Zdravko Geržina, tehnični organizator:
“Veseli me, da smo se skupaj odločili za festival, ki se je takoj uveljavil v slovenskem prostoru. Z njim odkrivamo veliko novih kvalitetnih ansamblov. Hvala za vso pomoč tudi Radiu Maribor, ki nastopa tu vsaj v štirih vlogah: kot ozvočevalec, kot snemalec, kot
soorganizator in kot donator. Nova direktorica Ivanka Ploj ima za ta festival izjemno dober posluh.”Slovenske novice, 30. junij 1993

Vurberške novice
V tiskovnem središču je bilo najbolj živahno ob balonu z vinom. Postavljen je bil tako praktično, da si je lahko vsakdo sam natočil kozarec ali dva najboljšega. Odlična zamisel organizatorjev! Navdušenje nad kapljico pa se je dvakratno povečalo, ko se je izvedelo, da gre pravzaprav za mašno vino domačega gospoda župnika. Torej ni šlo samo za festival, ampak tudi za cerkveni obred! *Med najbolj živahnimi na festivalu je bil znani štajerski veseljak – vsestranski muzikant, producent in avtor Boris Rošker. Svojo ženo je vsakomur predstavil, najmanj tri-krat, samo da je sam imel mir. * Festival je delno posnela tudi mariborska televizija. Pravzaprav bi ga lahko v celoti, saj je bil res kvaliteten.Takšnega mnenja je bil tudi Boris Kopitar, ki je tokrat sedel med gosti festivala. Njegova popularnost tako raste, da je moral gledalcem kar naprej dajati roko. Vsi bi se ga radi dotaknili…Ko se je festival končal, se je z velikim pompom pripravljala nedaleč stran velika fešta: festivalska noč. A jo je v hipu prekinil dež. Škoda, lanska vinska letina je bila v Vurberku dobra.V času štetja glasov je nastopil kvartet DO s programom narodnih pesmi. To je bilo hkrati priročno in naporno predvsem za Tomaža Tozona, ki je bil tu v dveh vlogah: predsednik žirije in član kvarteta DO.Slovenske novice, 30. junija 1993

GROSUPELJČAN PREMAGAL ŠTAJERCE
Jože Skubic, ljubljenec vurberškega občinstva – strokovna žirija nagradila Brate iz Oplotnice; ti so prejeli tudi drugo nagrado občinstva za pesem Ko se zmračiPrepoln avditorij z več kot tisoč navdušenimi obiskovalci (precej jih je ostalo tudi pred vrati vurberškega gradu) je na 2. festivalu vokalno-instrumentalnih skupin slovenske domače glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem, ki sta ga v sodelovanju z našim tednikom in Radiom Maribor pripravila prizadevno Turistično društvo Vurberk in glasbena agencija Videoton, znova potrdil dejstvo, da si ljudje takšnega festivala močno želijo. In ansambli tudi, saj vsi po vrsti niso mogli prehvaliti odlične organizacije.Celo tisti, ki jim ni uspelo pripeti si katere od nagrad, niso bili preveč razočarani, saj jim je bil že prisrčen sprejem pri občinstvu, ki je s ploskanjem znalo nagraditi slehernega nastopajočega, zadostna zahvala za ves trud, ki so ga pokazali na odru.Kaj, 5. julij 1993

PRED VEČ KOT TISOČ OBISKOVALCI NA FESTIVALU V VURBERKU:
ZLATI ZMAJ ZA JOŽETA SKUBICANagrajeni tudi Bratje iz Oplotnice, Fantje izpod Rogle, Primorski fantje, Vrtnica in ansambel Simona LegnarjaJože Skubic in skupina Slapovi iz Grosuplja so bili tudi letos nesporni zmagovalci 2. festivala vokalno-instrumentalnih skupin slovenske domače glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem, ki sta ga v sodelovanju z Radiom Maribor in tednikom Kaj uspešno pripravila glasbena agencija Videoton in prizadevno turistično društvo iz Vurberka.Skladba Na dopustu, ki jo je zložil Jože Skubic sam, je namreč tako navdušila poslušalce, da so ji namenili največ glasov. Fantje so za nagrado prejeli kipec zlatega zmaja.Bratje iz Oplotnice so bili nagrajeni kar dvakrat. Občinstvo jim je za skladbo Ko se zmrači prisodilo 2. mesto, strokovna žirija (Slavko Avsenik, ml., Tomaž Tozon in Boris Rošker), pa 1. nagrado za izvedbo…7D, 7. julij 1993

ZMAGOSLAVJE JOŽETA SKUBICAPRVO NAGRADO OBČINSTVA JE OSVOJIL JOŽE SKUBIC Z ANSAM-HLOM SLAPOVI, STROKOVNA ŽIRIJA PA JE BILA NAJBOLJ NAKLONJENA BRATOM IZ OPLOTNICE
Jože Skubic in ansambel Slapovi iz Grosupljega so, kot kaže, postali pravi ljubljenci vurberškega občinstva, ki jim je tudi na letošnjem, 2. festivalu vokalno-instrumentalnih skupin slovenske domače glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem namenilo 1.nagrado. Kipec zlatega zmaja in denarno nagrado so si fantje pripeli in priigrali s skladbo Jožeta Skubica Na dopustu ter z njo v petek pozno zvečer še posebej razvneli dlani prepolnega avditorija na dvorišču vurberškega gradu.Strokovna komisija (v njej so bili Slavko Avsenik, ml., Boris Rošker in Tomaž Tozon), ki je ocenjevala najboljšo izvedbo, je po tehtnem premisleku podelila 1. nagrado Bratom iz Oplotnice za njihovo pesem Ko se zmrači.Tako glasbeni strokovnjaki kot obiskovalci so soglašali, da je bila kakovostna raven skladb precej višja kot leto poprej, posebna pohvala pa gre Turističnemu društvu Vurberk in glasbeni agenciji Videoton Maribor, ki sta v sodelovanju z Radiom Maribor in Kajem poskrbela za odlično organizacijo prireditve. Na posnetku levo: Jože Skubic in Slapovi, ki so še posebej ogreli dlani vurberškega občinstva.Večer, 28. junija 1993

VURBERK JE NAVDUŠIL  “NASVIDENJE 25. JUNIJA 1993!”
Tako so se prizadevni organizatorji 1. festivala vokalno-instrumentalnih skupin slovenske domače glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem poslovili od množice obiskovalcev prve tovrstne prireditve lani na Vurberku. Kljub velikemu uspehu te prireditve pa so nekateri dvomili, da bo letos še drugi festival. Toda uspehi lanskih nagrajenih skladb so dokazali, da je Turistično društvo Vurberk, ki želi tudi s festivalom obuditi svoj kraj, na pravi poti.Za letošnji festival se je priglasilo 22 ansamblov, od katerih jih je strokovna komisija za festivalski nastop izbrala petnajst.Stop, 15. julij 1993

ZMAGA SIMONA LEGNERJA V VURBERKU
Na čudovitem prostoru graščine Vurberk med Mariborom in Ptujem je bil 2. festival vokalno-instrumentalnih skupin slovenske domače glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Že dobre pol ure pred začetkom (prireditev je bila na sam dan osamosvojitve Slovenije) je bila tribuna, ki se strmo dviga pod nebo, polna ljubiteljev domače glasbe, saj se jih je zbralo prek 1200.Tokrat se je organizatorju prijavilo 22 skupin, izbranih je bilo 15, vsaka pa se je predstavila s po dvema novima skladbama, od katerih je ena tudi na novi kaseti, ki so jo izdali ob tej priložnosti. V primerjavi z lanskim letom je bila letos konkurenca veliko hujša in bolj izenačena, domala vsi ansambli pa so lepo napredovali. Slišali smo veliko prijetnih skladb, ki bodo v naslednjih mesecih prav gotovo polnile minute programov čestitk in pozdravov… O prireditvi je Tomaž Tozon povedal:” Sam sem proti prevelikemu številu festivalov domače glasbe, vendar sem o Vurberku spremenil svoje mnenje. Odlični in zagnani organizatorji, zelo dobri nastopajoči, odlično občinstvo in prekrasen prostor, vse to govori v prid prireditvi, ki mora ostati. Ostati pa pod pogojem, da bodo imele izključno prednost skupine z večglasnim fantovskim petjem. To je treba gojiti in ohranjati”.Novi tednik, 1. julij 1993

JOŽE SKUBIC IN SLAPOVI ZMAGALI NA FESTIVALU DOMAČE GLASBE VURBERK
Prizadevni člani Turističnega društva Vurberk so ob pomoči Radia Maribor, AgencijeGeržina Videoton in tednika Kaj potrdili lanskoletno obljubo in uspešno izvedli drugifestival slovenske domače glasbe ansamblov z diatonično harmoniko in večglasnim petjem Vurberk ’93. Izmed 22 prijavljenih ansamblov je festivalska komisija izbrala 15 ansamblov, ki so nastopili na novem uveljavljajočem se festivalskem prizorišču- grajskem dvorišču Vurberka. Vsi ansambli so s skladbami tudi uvrščeni na festivalsko kaseto, ki je izšla na festivalski večer v založbi Videotona Maribor…Republika, 3. julij 1993

DRUGI FESTIVAL NA VURBERKUSLAVILI BRATJE IZ OPLOTNICE IN SLAPOVI
Kaže, da je kakovostna raven letošnjega 2. festivala vokalno-instrumentalnih skupin slovenske domače zabavne glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petje, ki je potekal minuli petek, 25. junija, na dvorišču vurberškega gradu, nekoliko višja od lanske. Morda tudi zato, ker so se organizatorji – Turistično društvo Vurberk in agencija Videoton – letos okrepili še s sodelovanjem Radia Maribor in tednika Kaj ter z nekaj novimi nastopajočimi…
Tednik Ptuj, 1. julij 1993

NAGRADE NA 2. FESTIVALU V VURBERKU ’93Na drugem festivalu slovenske domače glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem Vurberk ’93 je ponovil uspeh lanskoletni zmagovalec Jože Skubic in ansambel Slapovi s skladbo Na dopustu ter priigral zlatega zmaja in prvo nagrado občinstva. Drugo nagrado občinstva in srebrnega zmaja so dobili Bratje iz Oplotnice za skladbo Ko se zmrači, za izvedbo pa so si prislužili tudi prvo nagrado strokovne komisije. Tretjo nagrado občinstva in bronastega zmaja pa so prejeli Fantje izpod Rogle za skladbo Pesem moji mami, osvojili pa so tudi drugo nagrado strokovne komisije za izvedbo. Tretjo nagrado strokovne komisije za izvedbo so prejeli Primorski fantje, posebno nagrado strokovne komisije za izvedbo med ansambli z dvoglasnim petjem pa je prejel ansambel Simona Legnarja in besedilo pisca Ivana Malavašiča v izvedbi ansambla Simona Legnarja. Nagrado za najboljše besedilo pa je prejela Brigita Kobe za pesem Ob krušni peči.Gorenjski glas, 2.junija 1993.

PRIMORCI NA VURBERKU
Na nedavnem drugem festivalu slovenske domače glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem Vurberk ’93 so Primorski fantje iz Pirana dobili tretjo nagrado strokovne žirije za izvedbo, posebno nagrado med ansambli z dvoglasnim petjem pa je dobila novogoriška skupina Vrtnica.Primorske novice, 13. julij 1993

1995 – 4. Vurberški festival

Uvodni nagovor

4. festivalu ob rob

Leto je naokrog in spet imam prijetno dolžnost, da zapišem nekaj besed o našem in vašem slovenskem festivalu narodnozabavne glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem.
Letošnji je že 4. po vrsti, ni pa prav nobenega tehtnega razloga, da naslednje leto ne bi praznovali 5., jubilejnega. Dragi prijatelji in gosti festivala. Verjetno veste, da so bili vsi dosedanji posvečeni naši mladi državi – Sloveniji. Kot vidite, letos ni tako. Če smo bili pred štirimi leti prvi in edini v Sloveniji, ki smo s festivalom obeležili dan državnosti, pa danes, žal, ni več tako. Vse več je “posnemovalcev” pa tudi drugih, ki so pričeli na ta dan organizirati različne prireditve. To dejstvo pa je vplivalo tudi na odziv ansamblov za naš festival. Ker pa je bil že od prvega festivala naš moto kvaliteta, smo zaradi tega spremenili datum festivala. Odslej bo festival vedno tretjo soboto v juniju. Upamo, da boste to objektivno okoliščino sprejeli z razumevanjem in da boste tudi v prihodnje ostali naši zvesti prijatelji.
Sam festival pa se v svojem bistvu ni nič spremenil in ostaja takšen, kot ga že poznate. Nastopajo znani in malo manj znani ansambli, ki ljubijo in gojijo glasbo z diatonično harmoniko in večglasnim petjem, med njimi so tudi takšni, ki letos nastopajo pri nas že četrtič. Prepričani smo, da boste tudi tokrat uživali ob prijetni glasbi in prelepi slovenski pesmi. Na koncu pa se želim zahvaliti prav vsem, ki so tako ali drugače pomagali pri organizaciji in izvedbi letošnjega festivala.
Prav posebna zahvala gre Radiu Maribor, tedniku Kaj, agenciji Geržina Videoton in pa generalnemu pokrovitelju Zavarovalnici Maribor d.d, zahvaljujemo pa se tudi strokovni komisiji in predstavnikom lokalnih radijskih postaj.

Direktor festivala:
KONRAD TOPLAK l.r.

Organizator: TD Vurberk
 • Janez Toplak (odgovorni urednik),
 • Konrad Toplak (direktor festivala),
 • Viljem Krepek (predsednik društva),
 • Marjan Dvoršak,
 • Alojz Felicijan,
 • Vili Herzmansky,
 • Karel Kacjan,
 • Drago Kokol,
 • Karel Lampreht,
 • Darko Nodelsberger,
 • Joze Plazar,
 • Avgust Sakelšek,
 • Alojz Toplak,
 • Bojan Velikonja in
 • Vinko Zemljič (scenarist).
Nagrajenci

A. Nagrade strokovne komisije:

1. ans. Fantje z vseh vetrov (za večglasno petje)
1. ans. Marjana Hercoga z Moniko in Alenko (za dvoglasno petje)
2. ans. Dan in noč, Velenje
3. ans. Simona Legnerja, Vinska gora pri Velenju

B. Nagrada za najboljšo besedilo:

Ivan Sivec za skladbo Ostani srečen z menoj

C. Nagrada za najboljšo skladbo:

Ko gore vabijo, ans, Dan in noč, Velenje

D. Nagrade občinstvo:

1. Zlati zmaj – Fantje izpod Vurberka, Vurberk
2. Srebrni zmaj – ans. Marjana Hercoga z Moniko in Alenko
3. Bronasti zmaj – Fantje z vseh vetrov

Nastopajoči

1. FANTJE Z VSEH VETROV (Novo mesto)

 • POVEJ MI, DEKLICA (Franci Pupis – Franci Pupis)
 • NA GORJANCE (Vlado Matkovič – Franci Pupis)

2. DAN IN NOČ (Velenje)

 • JUTRI BOM NEVESTA (Brane Klavžar – Vera Šolinc)
 • KO GORE VABIJO (Miro Klinc – Vera Šolinc)

3. FANTJE IZPOD ROGLE (Zreče)

 • TEBI, DRAGA ŽENA (Primož Kosec – Ivan Sivec)
 • OHCET (Primož Kosec – Ivan Malavašič)

4. BISTRIŠKI ODMEV (Slovenska Bistrica)

 • ZAKAJ, DEKLE (Igor Jezovšek – Ivan Sivec)
 • TA PRAVA STVAR (Igor Podpečan – Ivan Sivec)

5. FANTJE IZPOD VURBERKA (Vurberk)

 • GLAS SRCA (Primož Urh – Vera Krajnc Kumprej)
 • VESELI FANT (Primož Urh – Vera Krajnc Kumprej)

6. ANSAMBEL SIMONA LEGNARJA (Velenje)

 • NAŠ DEDEK (Simon Legnar – Slavko Vetrih)
 • ZA ROJSTNI DAN (Primož Urh – Barbara Potrč)

7. CVET (Radeče)

 • CVET (Primož Urh – Ivan Sivec)
 • VSI NA KOLO (Jože Rus – Manja Golec)

8. ANSAMBEL PETRA FINKA (Dolenjske Toplice)

 • KO ATA NAŠ SLAVI (Peter Fink – Ivan Sivec)
 • OSTANI SREČEN Z MENOJ (Peter Fink – Ivan Sivec)

9. VIGRED (Laško)

 • NAJIN DAN (Drago Krajnc – Drago Krajnc)
 • PLANINSKI SVET (Drago Krajnc – Drago Krajnc)

10. MONIKA, ALENKA in ANSAMBEL MARJANA HERCEGA (Maribor)

 • KADAR VAM ZAPOJEM (Primož Urh – Suzana Potrč)
 • PRIDI NA KAVO (Primož Urh – Vera Krajnc Kumprej)

11. PODKRAJSKI FANTJE (Velenje)

 • STARA POLKA, MLADA POLKA (Matej Kovačič – Brigita Kobe)
 • MOJA DOLINA (Franc Žerdoner – Brigita Kobe)

12. ZAVRŠKI FANTJE in trio ORFEJ (Lenart)

 • PRIDI, DEKLE (Primož Urh – Suzana Potrč)
Drugi o nas
ZMAGOSLAVJE JOŽETA SKUBICA
Vurberk je bil v soboto zvečer ves v znamenju 3. festivala vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem, ki ga je tudi tokrat ob sodelovanju tednika Kaj, Radia Maribor in glasbene agencije Geržina Videoton uspešno pripravilo vurberško turistično društvo. Pred prepolnim avditorijem (na festivalu je bilo zvečer kar 1200 obiskovalcev z vseh koncev Slovenije, vsaj 300 jih je moralo ostati pred vrati, na popoldanski javni generalki pa so jih našteli blizu petsto) se je s po dvema skladbama predstavilo dvanajst ansamblov, ki jih je za nastop na festivalu od dvaindvajsetih prijavljenih izbrala posebna komisija. Največje navdušenje je vzbudil Jože Skubic s svojo skupino Slapovi iz Grosuplja, ki mu je občinstvo že tretje leto zapored namenilo prvo nagrado, za večglasno petje pa ga je nagradila tudi strokovna žirija, v kateri so bili Slavko Avsenik ml., Tomaž Tozon in Boris Rošker. Večer 27.6.1994, Darko Šterbenk

Že tretjič naj: Jože Skubic in Slapovi
Jože Skubic je z ansamblom Slapovi iz Grosuplja – na 3. festivalu vokalno-instrumentalnih skupin slovenske domače glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem Vurberk ’94 – že tretje leto zapored osvojil 1. nagrado občinstva, letos prvič pa tudi strokovne žirije. Kaže, da je postal Jože Skubic s svojo skupino Slapovi iz Grosuplja prava zvezda vurberškega festivala, saj je občinstvo fantom že tretje leto zapored prisodilo zmago, tej odločitvi pa se je letos pridružila tudi strokovna žirija. Prizadevni člani Turističnega društva Vurberk, so se ob sodelovanju Radia Maribor in glasbene agencije Geržina Videoton, lahko znova ponašali z brezhibno organizacijo tega edinega slovenskega festivala vokalno-instrumentalnih skupin slovenske domače glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Drobnih spodrsljajev, ki jih je bilo morebiti zaznati prvo in drugo leto, je bilo tokrat precej manj. Celo vreme prirediteljem letos ni nagajalo (zaradi naliva je bila, denimo, lani predčasno končana pofestivalska veselica), čeprav so nekateri, ki so prišli na festival iz Maribora, Janeza Toplaka strašili s temnimi oblaki, ki prihajajo izza Pohorja proti Vurberku: Pa dežja letos ni bilo niti kaplje, tako da so se mnogi po festivalu še pozno v noč veselili na zabavi, ki so jo pripravili ob festivalnem prizorišču in na kateri so (tudi letos za ples) igrali Fantje izpod Vurberka. Po treh uspešnih festivalih Vurberk ni več neznano ime v slovenskem prostoru. S svojim gradom vse bolj postaja tudi turistični kraj, katerega ime so ponesle širom po državi, pa tudi v zamejstvo, prav melodije, ki so jih na dosedanjih festivalih izvajali že skoraj vsi najboljši slovenski ansambli domače zabavne glasbe. Kaj, 28. junij 1994, Darko Šterbenk

Vesela noč med starimi zidovi
V soboto je bil Na Vurberku 3. festival narodnozabavne glasbe Slovenije, vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Prireditev je bila na grajskem dvorišču, ki so ga številni gledalci napolnili do zadnjega kotička. Precej gledalcev je bilo že na popoldanski javni generalki, večerno prireditev pa si je ogledalo okoli tisoč petsto ljudi. Prireditev sta vodila Ida Baš in Janez Toplak. Kaže, da je festival na Vurberku v treh letih že pognal globoke korenine in da ima domača glasba vse več poslušalcev. Žal, le še ostanki starega vurberškega gradu dajejo prireditvi poseben čar, kljub temu pa bo moral organizator v prihodnje razmišljati o večjem prireditvenem prostoru. Ker je bil namen turističnega društva Vurberk s festivalom vdihniti staremu zidovju nekaj novega življenja, je uspeh popoln. Občinstvo hvaležno sprejema ponujeno roko turističnega Vurberka in to je organizatorjem dodatna spodbuda. Tednik 30. junij, J. Bračič

Povsod prijazni Ena izmed značilnosti festivala je bila tudi letos nevsiljiva vljudnost vseh, ki so bili kakorkoli povezani z njim; od redarjev, ki so usmerjali promet, gostincev na festivalski noči, do oštirja, ki je skrbel, da kozarci novinarjev in drugih gostov v informativnem in tiskovnem središču (vodila ga je prijazna soproga Janeza Toplaka) niso bili prazni. Sicer pa je za žejo poskrbela Kmetijska zadruga Korena s stolitrskim sodom vina. Celo Boris Rošker ga je kolegom na široko ponujal. Bi tistega iz svojega vinograda tudi?  

Navdušenje na Vurberku
Na praznični dan pred koncem prejšnjega meseca je bil na Vurberku pri Mariboru že tretji festival ansamblov z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Pred razprodanim avditorijem (več kot tisoč zadovoljnih ljubiteljev te zvrsti je imelo srečo, da so si prireditev lahko ogledali v živo, kar štiristo pa jih je organizator moral odsloviti) je tudi letos najbolj vžgal ansambel Slapovi z Jožetom Skubicem v glavni pevski vlogi. Na naše vprašanje, zakaj se festivala niso udeležili ansambel Lojzeta Slaka, Bratje iz Oplotnice, Fantje z vseh vetrov in še kdo od vodilnih izvajalcev te zvrsti, nam je gospod Zdravko Geržina, direktor agencije Videoton iz Maribora, ki je tudi tokrat bila soorganizator prireditve, povedal: Ko so prizadevni delavci vurberškega turističnega društva predlani pripravili prvi festival, prireditve ob dnevu državnosti še niso bile tako številne kot danes. Ansambli, ki jih omenjate, so imeli ob letošnjem državnem prazniku tudi po dva ali tri nastope in preprosto niso mogli niti pomisliti na sodelovanje na festivalu. Tudi zato smo se odločili, da bo prihodnje leto festival teden prej. Mi pa za konec povejmo še to, da sta festival posnela mariborski Radio in Televizija ter da je pri Helidonu na dan prireditve izšla posebna festivalska kaseta, ki je seveda že v prodaji. Prvih štiristo izvodov so s seboj domov odnesli zadovoljni obiskovalci Vurberka. Stop, 8. VII. 1994, Jože Galič

“Fantom izpod Rogle” nagrada Radia Velenje
Vurberk je idiličen kraj na južnem delu Slovenskih goric. Leži ob reki Dravi, med Mariborom in Ptujem. V njem je v soboto, 25. junija lani, v grajskem dvorišču potekal že 3. festival vokalno-instrumentalnih skupin slovenske domače glasbe. Ker sta prvi in drugi festival pri občinstvu požela izjemen uspeh, so prizadevni organizatorji pričakovali, da bo tudi tokrat tako. Niso se zmotili! Obisk je bil izreden, saj že uro pred festivalom ni bilo moč najti prostega kotička na improviziranih tribunah grajskega obzidja. Organizatorju, Turističnemu društvu Vurberk, je ob izdatni pomoči Radia Maribor in tednika Kaj uspelo prireditev medijsko odlično prekriti, saj sta celotno prireditev snemala Radio in Televizija Maribor. Bogate nagrade za nastopajoče so prispevale lokalne radijske postaje, med njimi tudi Radio Velenje za najboljše besedilo. Festival je potekal v izjemnem razpoloženju, saj je občinstvo vzpostavilo pristen stik z nastopajočimi. Da pa je vse teklo kot namazano, sta se potrudila uveljavljena voditelja: vedno elegantna Ida Baš in šarmantni Janez Toplak. Že med samim nastopom je bilo moč opaziti, da je največ simpatij gledalcev imel ansambel “Jože Skubic in slapovi” iz Grosuplja, ki je resnično navdušil; deloval je kot izredno sproščeno in uigrano moštvo. Dobro pa sta se odrezala tudi oba velenjska predstavnika. Skratka, “Vurberk ’94” je bil izredno uspešen in ponosni smo lahko, da je temu pripomogel tudi Radio Velenje! Naš čas, Jure Beričnik

ZMAJI ZA MUZIKANTE
Recept za festival: vzameš nekaj zelenih ansamblov, jih prekvasiš z obljubami za nagrade, poiščeš nekaj pomembnih članov komisije iz slovenskega glasbenega področja, najbolje iz Ljubljane in Maribora, nabereš kopico sponzorjev, vse skupaj premešaš v studiu, da dobiš kaseto, ansamble dvakrat prekuhaš na odru, vse skupaj serviraš po šegi domače kuhinje, jed postaviš pred uživalce še toplo, pri tem pa paziš, da se prehitro ne ohladi, mineštro popopraš še z lokalnim humoristom in pomembnimi gosti. Da je jed videti užitna, dodaš za začimbo še nekaj lokalnih postaj s pomembnimi vaškimi veljaki, seveda pa dovoliš snemanje tudi vsem stotim lokalnim televizijskim postajam, ki domačo muziko konzumirajo v velikih obrokih. * Po tem receptu so letos že v tretje na vurberškem grajskem dvorišču, v izredno prikupnem okolju, minulo soboto pripravili festival vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Povedano po domače: šlo je za tretji festival ansamblov Slakovega in Miheličevega tipa, z redkimi kakovostnimi dodatki. Nastopilo je dvanajst ansamblov iz vse Slovenije, prav tako pa sta bili vseslovenski obe komisiji, razen občinstva, seveda, čeprav je bilo tudi to medregijsko (prišli so namreč navijači z vseh koncev) in celo mednarodno (iz tujine se prav zaradi festivala vrne prenekateri zdomec). Festival sta vodila nekdanja TV-zvezda Ida Baš (saj se je še spominjate, kako prisrčno je brala TV-Dnevnik) ter napol domačin Janez Toplak. Ida ga je prekašala v duhovitosti, posebno med žrebanjem, enotno mnenje pa sta imela o sponzorju za obleke. Kljub temu lahko rečemo, da je bil festival še kar dober, saj so polovico ansamblov zavrnili že prej, slabih glasbenih skupin v Sloveniji tako in tako ni (če mislite drugače, verjetno niste s sončne strani Alp), poldrugi tisoč gledalcev pa je znova dokazal, da Vurberk tak festival bolj potrebuje kot dež v največji suši. Ptujčani sicer nekam ljubosumno pogledujejo proti Vurberku, a bo šlo prej ko slej samo za zavist, kajti Vurberk se je prijel tako močno, kot bi bil recept za festival napisan posebno zanj. Vurberk namreč ni več navaden kraj nekje blizu Spodnjega Dupleka pri Mariboru, ampak festivalsko naselje, s svojim ansamblom, s svojim festivalom, s svojo maskoto – zmajem, s svojo kaseto in festivalsko nočjo. Zlati časi za vurberški turizem so se začeli! * G. Sivec, morda ste se na festivalski dan slabo počutili. Za po vaše, ‘mineštro; so nam mnogi, med drugim tudi vaši kolegi, čestitali. Sicer pa je res, da vsaka jed nikoli vsem enako ne tekne.
(Pripis organizatorja)

Zahvala Kaju
Turistično društvo Vurberk je posebno zahvalo podelilo tudi našemu tedniku Kaj, in sicer za sodelovanje na festivalu narodno-zabavne glasbe Slovenije vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Podobno priznanje, častnega Zmaja, je prejel tudi Radio Maribor. Direktor festivala Konrad Toplak ga je na prireditvi vročil predstavnici Radia Urški Čop.  

Vurberške novičke
Med najbolj nasmejanimi na festivalu je bil Tomaž Tozon. V teh dneh namreč odhaja v pokoj. Videti je kot pušeljc, zato bo vsaj lahko imel še kaj od življenja. Da bi mu pa kdo rekel hvala za vse, kar je storil za domačo glasbo na Slovenskem doslej, niti ne pričakuje. Med ženami, ki se najbolj zvesto držijo svojih partnerjev, je prav gotovo soproga glasbenega producenta Borisa Roškerja. Boris je zato na vsakem festivalu tako zmeden, da jo znova in znova predstavlja vsakemu posebej.
Za vsakim velikim moškim pač stoji močna ženska! Okrog sodčka, ki so ga tudi letos postavili v tiskovnem središču za sedmo silo in vodstvo festivala, ni bilo posebne gneče, čeprav je bilo vince izvrstno. Kaže, da se jih vse več drži Ljudske modrosti: po pameti ga pij, a pameti ne zapij. Zdravko Geržina kot neutrudni soorganizator je tudi letos obljubil, da bo prihodnje leto festival še boljši
Kakšen bo potem šele stoti! Besedila novih skladb so bila tako nedomiselna, kot bi bila vsa prepisana, le eno je bilo dokaj izvirno: odlomek iz narodne pesmi Sem fantič zelenega Štajerja… Najbolj zaseden je bil Drago Papler. Sam se je pohvalil, da ima v Vurberku tri vloge: kot urednik kranjske JV, kot urednik Radia Žiri in kot novinar petih časnikov. Da je tudi sam čisto nor na glasbo, je povsem pozabil… Slovenske novice, 29. junija 1994, Ivan Sivec

1996 – 5. Vurberški festival

Uvodni nagovor

Vurberški festival narodnozabavne glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem slavi letos svoj peti rojstni dan.
Če se ob tem malem jubileju ozremo pet let nazaj, v leto 1992, ko smo se polni zanesenjaštva – pa vendar nekoliko s strahom, ali bomo zmogli – lotili organizacije prvega festivala, in pogledamo, kakšen je danes, potem ni nobenega dvoma, daje bila odločitev o pripravi takšnega festivala povsem ustrezna. Že prvi festival je dosegel širok odmev med ansambli tovrstne glasbe in pri publiki, pa tudi pri večini radijskih postaj po Sloveniji. V naslednjih letih je njegova popularnost presegla vsa naša pričakovanja, saj se število prijavljenih ansamblov vsako leto povečuje.
Zaradi izrednega zanimanja publike pa smo bili že lani prisiljeni izvesti popoldansko predstavo. In tudi letos je tako.
Prijavilo se je kar 25 ansamblov, a smo jih žal zaradi pravil lahko sprejeli le 15. Prepričani smo, da le najboljše, kajti v teh letih si je festival pridobil sloves kakovostnega festivala. Kakovost je bila naše vodilo že od začetka. Zato smo pri večini ansamblov, predvsem pa pri tistih, ki so se letos prijavili prvič, in tistih, ki so menjali svoj sestav, opravili poseben izbor.
Zaradi tega kakšnega ansambla, ki je na Vurberku že sodeloval (in dobival tudi nagrade), letos na festivalu ni. Morda se kdo izmed teh počuti prizadetega, a brez razloga, kajti strokovnosti in poštenosti komisije, ki je ta izbor opravila, popolnoma zaupamo.
Seveda ob takšnem jubileju ne gre brez zahvale. Predolg bi bil seznam imen vseh, ki so tako ali drugače pripomogli, da je festival takšen, kot je. Pa vendar je treba omeniti vsaj tiste, ki so že od začetka zraven:Radio Maribor in njegovo ekipo,tednik Kaj, Agencijo Geržina Videoton, gospo Ido Baš, Gasilsko društvo Dvorjane in seveda neutrudne člane upravnega in nadzornega odbora Turističnega društva Vurberk. Zahvala gre tudi vsem sponzorjem, ki so z denarnimi prispevki omogočili izvedbo festivala, na prvem mestu Zavarovalnici Maribor.
Spoštovani nastopajoči, cenjena publika, dragi gostje. Tudi na letošnjem festivalu vam želim prijetno počutje in obilo zabave z iskreno željo, da se prihodnje leto spet srečamo.

Naj ta festival postane tudi vaš festival.

Direktor festivala:
Konrad Toplak

Organizator: TD Vurberk

 Odobr festivala

 • Janez Toplak (odgovorni urednik),
 • Konrad Toplak (direktor festivala),
 • Jože Plazar (predsednik društva),
 • Marjan Dvoršak in
 • Karel Lampreht.

Člani odbora društva: 

 • Alojz Felicijan,
 • Karel Kacjan,
 • Drago Kokol,
 • Viljem Krepek,
 • Branko Mahorič,
 • Darko Nadelsberger,
 • Alojz Toplak,
 • Bojan Velikonja in
 • Vinko Zemljič (scenograf)
Nagrajenci

A. Nagrade strokovne komisije

1. ans. Braneta Klavžarja, Celje (večglasno petje)
1. ans. Tonija Sotoška, Krško (dvoglasno petje)
2. ans. Štajerski baroni, Starše
3. ans. Simona Legnerja, Vinska gora pri Velenju

B: Nagrada za najboljše besedilo:

Ivan Sivec za skladbo Pohorje

Nagrada za najboljše besedilo o Vurberku:

Vera Šolinc za skladbo Ljubezen na Vurberku

C. Nagrada za najboljšo skladbo:

Ciganska sreča, ans. Brodniki, Senovo

D. Nagrade občinstva:

1. Zlati zmaj – Štajerski baroni, Starše
2. Srebrni zmaj – Dan in noč, Velenje
3. Bronasti zmaj – Rogla, Slovenske Konjice

Nastopajoči

1. Ansambel AMBICIJA – Podvinci

 • DOMAČI KRAJ (Branko Pernat – Branko Pernat)
 • GASILCI VSI, POZDRAVLJENI (Primož Urh – Dragica Škerlavaj)

2. Ansambel MARJANA HERCEGA IN BARONI -Starše

 • ZAPOJMO ZA SLOVENIJO (Primož Urh-Milan Jež)
 • NE VRAČAJ SE (Primož Urh – Peter Krajnc)

3. Ansambel BISTRIŠKI ODMEV – Slovenska Bistrica

 • POHORJE (Primož Urh – Ivan Sivec)
 • NAJ BO HČERKA ALI SIN (IgorPodpečan – Toni Gašperič)

4. Ansambel BLEGOŠ – Gorenja vas pri Škofji Loki

 • NA BLEGOŠ (Jože Burnik – Ivan Sivec)
 • TRUBADURJI (Ivan Rupar – Franc Ankerst)

5. Ansambel BRODNIKI – Senovo

 • DOMOVINA MOJA (Janez Kozole – Janez Kozole)
 • CIGANSKA SREČA (Drago Gošek – Vera Kumprej)

6. Ansambel CVET – Radeče

 • DOBROTA JE SIROTA (Primož Urh – Ivan Sivec)
 • VALČEK SPOMINOV (Primož Urh-Manja Golec)

7. Ansambel DAN IN NOČ – Velenje

 • LJUBEZEN NA VURBERKU (Bojan Zeme – Vera Šolinc)
 • POZDRAVLJENA, OČKA, MAMICA (Brane Klavžar – Vera Šolinc)

8. Ansambel BRANETA KLAVŽARJA – Celje

 • POLKA JE MUHASTA (Brane Klavžar – Vera Šolinc)
 • JAZ SEM PA DRVAR (Brane Klavžar – Vera Šolinc)

9. Ansambel KRIM – Notranje Gorice

 • ODKRITO POVEJ (Robert Smolnikar – Ivan Sivec)
 • ZELENA REKA (Slavko Jesih, Tomaž Novak – Marjan Marinko)

10. Ansambel SIMONA LEGNARJA -Vinska Gora pri Velenju

 • GLEJ TAM OB POTOKU (Simon Legnar – Slavko Vetrih)
 • ČRNOLASKA (Simon Legnar – Slavko Vetrih)

11. Ansambel ROGLA – Slovenske Konjice

 • TINČ IN VOLK (Drago Smogavec – Anton Gričnik)
 • LJUBIM TE, MOJ ROJSTNI KRAJ (Drago Smogavec – Anton Gričnik)

12. Ansambel VIGRED-Laško

 • ŠE SONCE JE ZARDELO (Franjo Maček – Vera Šolinc)
 • OH TEŽAVE (Franjo Maček – Vera Šolinc)

13. Ansambel VIHARNIK – Kamnik

 • DOMOVINA (Martin Vodan – Tanja Grabrijan)
 • ZGODBA O VIHARNIKU (Martin Vodan – Tanja Grabrijan)

14. Ansambel TONIJA SOTOŠKA -Koprivnica pri Brestanici

 • PIŠEM DOMOV (Primož Urh – Metka Ravnjak Jauk)
 • PIVCE ZA ŽIVCE (Primož Urh – Suzana Potrč)

15. Ansambel ZARJA – Tržič

 • PLES GAMSOV (Jože Burnik-FrancAnkerst)
 • NAŠI MAMI (Drago Primožič – Franc Ankerst)
Drugi o nas
Zmaji so shodili
V prijetnem okolju nekdanjega vurberškega gradu, na južnem delu Slovenskih goric, med Mariborom in Ptujem, kjer bil v soboto 4. festival narodnozabavne glasbe Slovenije, na katerem so nastopali ansambli z diatoničnimi harmonikami in večglasnim petjem. Na grajskem dvorišču se je tokrat predstavilo dvanajst domačih ansamblov, v revialnem delu pa Bratje iz Oplotnice, harmonikarji in humorist Jože Galič. Organizatorji so se tudi letos izkazali: Turistično društvo Vurberk, Radio Maribor, tednik Kaj in Agencija Geržina Videoton. Še bolj pa je razveseljivo, da je bil letošnji nivo festivala bistveno višji kot lanski, saj je nastopilo kar precej ansamblov iz prve lige. Festival sta izredno prijetno vodila Ida Baš in Janez Toplak. Baševa je prebrala nekaj nadvse zanimivih odlomkov iz več kot sto let stare zgodovine Vurberka. Izvedeli smo, da so imeli tod okrog res veliko opravka z zmaji in krstniki, da je imel graščak samo za svojo družino dvaindvajset sob, da se je z Vurberka videlo kar enaindvajset gradov in triinosemdeset cerkva ter da so ga nasploh včasih dobro lomili in je velika sreča, da so na Vurberku sploh še ostali ljudje. Tekmovalni del prireditev je v celoti prenašal radio Maribor, žal pa tu ni bilo nobene televizije, čeprav je bil nivo prireditve bistveno višji od marsikaterega drugega tekmovanja. Občinstvo – poldrugi tisoč ljubiteljev diatonične harmonike in petja – je zvečer do zadnjega kotička napolnilo grajsko dvorišče, pa tudi popoldne je bilo pri generalki veliko obiskovalcev. Založba Helidon je ob tem izdala zelo dobro kaseto. Med preštevanjem glasov so nastopili legendarni Bratje iz Oplotnice s svojimi uspešnicami, pridružili so se jim tudi Lesjakovi učenci na harmoniki, vse skupaj pa je vodil humorist Jože Galič. Na kratko: lanska kritika je pomagala. Organizatorjem je uspelo pridobiti bistveno boljše ansamble, izvedba je bila brezhibna, občinstvo pa navdušeno. Lahko rečemo, da so ob četrti obletnici festivala vurberški zmaji zapustili zibelko in pogumno odšli v slovenski beli svet. Vsaj pet skladb je takih, ki se jih ne bo sramovala sprejeti v arhiv nobena radijska ali TV-postaja. Vurberški zmaji so torej naredili tisto, kar so si zagnani organizatorji želeli že ves čas – dokončno so shodili. Ivan Sivec Slovenske novice, 21. junija 1995

ANSAMBLU PETRA FINKA NAGRADARADIA VELENJE
Že prejšnji trije festivali so pri občinstvu poželi lep uspeh, zato je bilo pričakovati enako tudi letos, kljub temu da so manjkali trikratni zmagovalci Slapovi. Tako je tudi bilo! Obisk je bil na improviziranih tribunah grajskega obzidja izreden. Prvič je prireditev direktno prenašal radio Maribor, vodila pa sta jo uveljavljena voditelja lda Baš in Janez Toplak. Nagrade za nastopajoče so prispevale lokalne radijske postaje, med njimi tudi radio Velenje za najboljše besedilo (ta je pripadla Ansamblu Petra Finka). Na Vurberku ’95 so nastopili tudi Velenjčani in se dobro odrezali: ansambel Dan in noč (prejel je nagrado za najboljšo skladbo po oceni radijskih postaj in drugo nagrado za večglasno petje), Ansambel Simona Legnarja (3. nagrada za večglasno petje) in Podkrajski fantje. Skratka, Vurberk ’95 je lepo uspel, temu pa je pripomogel tudi radio Velenje! Naš Čas, Jure Beričnik

Zlati zmaj ostaja na Vurberku
Če bi bilo na grajskem dvorišču vurberškega gradu več prostora, bi si bilo 4. festival narodnozabavne glasbe ogledalo še več ljudi. Tako pa jih je moralo v soboto zvečer več sto ostati pred grajskimi vrati. Ta so se, potem ko je bilo dvorišče polno do zadnjega kotička, zaprla. Dvanajst glasbenih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem iz vse Slovenije je predstavilo 24 novih skladb. Ida Baš in Janez Toplak sta se tudi tokrat izkazala v vlogi odličnih voditeljev ter poznavalcev zgodovine Vurberka in njegovega gradu. Radio Maribor je festival neposredno prenašal, Založba Helidon pa je ob tej priložnosti izdala tudi festivalsko kaseto. “Ansambli, ki so se že lani otepali z amaterskimi težavami, so letos pokazali profesionalen odnos do glasbe,” je nastopajoče ocenil Slavko Avsenik ml. “Kakovost je veliko boljša, vesel pa bi bil, če bi bilo prihodnje leto več večglasnega ženskega petja. Za zdaj je to domena moških, kar je velika škoda.” Medtem ko je komisija preštevala glasovalne listke, je občinstvo zabaval ansambel Bratov iz Oplotnice – letos praznuje deset let svojega dela – s povezovalcem Jožetom Galičem. Tisti, ki so ga tokrat prvič videli v vlogi humorista, so bili navdušeni in prerokovali so mu lepo prihodnost. Torej, če se bo naveličal svojega ansambla Slovenija ali če na televiziji zanj ne bo več kruha… Za prihodnost se mu ni bati. Turistično društvo Vurberk je skupaj z radiom Maribor, tednikom Kaj in agencijo Geržina Videoton nalogo dobro opravilo – ni čudno, da je tudi festivalska noč pod svetlimi zvezdami trajala vse do jutra. Pa čeprav je še dan predtem grozilo, da bo tudi nad Vurberkom deževalo. Asja Matjaž Večer, 19. junij 1995

PREMAJHNO GRAJSKO DVORIŠČE
4. festival narodnozabavne glasbe vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem v soboto, 17. junija, na Vurberku je bil po svoje doživetje posebne vrste. Ne toliko zaradi nastopajočih, ki jim sicer ne gre odrekati določene pomembnosti, kot zaradi občinstva. Docela neverjetno je namreč, s kako veliko mero potrpežljivosti in radostnega pričakovanja se jih je na relativno majhnem prostoru grajskega dvorišča že uro pred začetkom nagnetlo okoli 1800, da bi lahko v živo(!) prisluhnili priljubljenim ansamblom. Največ se jih je seveda stlačilo na “tribunske” sedeže. Tam so posedli celo stopnice, drugi pa, kakor je kdo mogel: stoje, čepe, na improviziranih klopeh vse do odra, po zidovih, stopnicah bifeja, grajskih ruševinah in povsod, kjer je bilo mogoče stati vsaj na eni nogi. Organizatorju, Turističnemu društvu Vurberk, ki je “kriv” za to privlačno glasbeno prireditev – letos jo je v celoti prenašal radio Maribor – pa tole priporočilo: do prihodnjega leta, ko bo “zmajev” festival slavil svoj prvi jubilej, peto obletnico – razteeegnite grajsko dvorišče! Tednik Ptuj, junij 1995, Ivo Ciani

ZLATI ZMAJ OSTAJA DOMA
Ne vemo, ali bi si Vurberčani tako prizadevali za predstavitev svojega kraja, če jih konec druge svetovne vojne ne bi bila zadela kruta usoda in če bi se bilo pred vojno znano evropsko zdravilišče za pljučne bolezni ohranilo. Tako pa je bilo požgano do temeljev, in Vurberčani so morali začeti znova. Ena izmed prireditev, ki naj bi glas o tem lepem kraju na Štajerskem ponesla po vsej Sloveniji, morda pa še širše, je tudi tradicionalni festival domače glasbe vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Letos so se muzikanti zbrali na Vurberku že četrtič. In tako kot vsakič so ljubitelji domače glasbe grajsko dvorišče zapolnili že dobro uro pred prireditvijo. Ko je zmanjkalo še dodatnih klopi in stolov, so se grajska vrata zaprla, in spet je nekaj sto ljudi ostalo zunaj. Glasbo so tam sicer slišali, dogajanja na odru pa niso videli. Pa so se pridušali, da bodo prihodnje leto prišli še prej, da si bodo zagotovili prostor med gledalci. Sicer pa je bila prejšnja sobota ves čas v znamenju festivala. Organizatorji, Turistično društvo Vurberk skupaj z agencijo Videoton Geržina, Radiom Maribor in našim Kajem, so se še posebno potrudili zadovoljiti novinarje. Te so povabili na popotovanje po Vurberku, in to s turističnim vlakcem. Pot so sklenili v Krčevini v sosednji ptujski občini -Vurberk namreč sodi pod Duplek – na turistični kmetiji Damjak, kjer imajo več kot petdeset srn in mladiče. Zanimivo ne le za želodčke, temveč tudi za oči. “Glede na to, da je na festivalu vedno več skupin, ki gojijo dvoglasno petje,” je menil Boris Rošker, “bi morali prihodnje leto razpisati tudi nagrado, podobno nagradi za večglasno petje. Letos smo se namreč zanjo odločili šele potem, ko smo videli, koliko je nastopajočih in da jih ne moremo uvrstiti v kategorijo večglasnega petja.” “Gorenjec na Štajerskem pač ne more zmagati,” je trdil eden najplodnejših piscev besedil IVAN SIVEC. Pa se je uštel. Prav besedilo, ki ga je napisal, Ostani srečen z menoj in v izvedbi ansambla Petra Finka iz Novega mesta je bilo nagrajeno za najboljše. Za prijetnejše razpoloženje so poskrbeli tudi Bratje iz Oplotnice, saj so skupaj s humoristom Jožetom Galičem in mladimi harmonikarji Lesjakove šole zabavali občinstvo, medtem ko so v komisijah preštevali glasove. “Če primerjam letošnji festival z lanskim, lahko z veseljem ugotovim, da se je kakovost nastopajočih izboljšala,” je dejal Slavko Avsenik ml., predstavnik Založbe Helidon. Ta je izdala festivalsko kaseto. “Številni med tistimi, ki so se še lani otepali s čisto amaterskimi težavami, so letos pokazali povsem profesionalen pristop. Vesel pa bi bil, če bi se v prihodnje med večglasnimi sestavi pojavile tudi ženske – če kar naprej poslušaš moške glasove, ti lahko postane dolgčas. Navdušila me je tudi publika, saj ni navijala le za domačine, temveč je z burnim aplavzom nagradila vsakega dobrega izvajalca.” “Še vreme nam je bilo naklonjeno,” je bil navdušen voditelj Janez Toplak. Ob profesionalki Idi Baš je svoje delo odlično opravil. Navdušeni pa so bili tudi vsi tisti, ki so se ob zvokih glasbe domačih fantov, dobitnikov zlatega zmaja, še dolgo v jutro vrteli na plesišču vurberškega gradu. Kaj, julij 1996, Asja Matjaž, Gabrijel Toplak

Vurberške novičke

Tudi letos je v tiskovnem središču stal stolitrski sod z dobro ohlajeno vurberško kapljico. Vsestranski organizatorji so imeli menda posebnega referenta, ki je s krpami hladil sod. Kdor zna, pač zna! Zasebni detektiv XY je ugotovil, da je neznani uspešni avtor, ki je bil v biltenu napisan kot Primož Urh, Boris Rošker. Nekaterim se je zdelo čudno, od kod se je pojavil tako dober avtor. Jasno je: prva mariborska violina je še vedno Boris Rošker… Na festivalski noči po tekmovalnem delu je igral ansambel Fantje izpod Vurberka. Igrajo predvsem Slakove pesmi. Izvedli so jih tako dobro, da jih je moral marsikdo od daleč pogledati dvakrat, ali res ne igrajo pravi Slaki. Ivan Sivec je moral javno preklicati misel, da Gorenjec ne more zmagati na Štajerskem. Komisija je že vedela, kaj dela… Po treh tednih začasnega hišnega pripora po poroki in poročnem potovanju je za dobrih deset ur zapustil zakonski pristan naš fotograf Vido Repanšek. Jutranji prihod domov je zamudil za pet minut. Soproga Marjeta mu jih je blagohotno odpustila. Ljubezen pa res ne pozna meja. Lectova srca, medenjake in medico je podaril medičar Beno Kolarič, nekdanji član ansambla Mak. Po njegovi zaslugi je bil vurberški večer še dvakrat bolj meden. Najbolje se je znašel izdelovalec harmonik Rutar. K festivalskemu gradivu je priložil ličen večbarven dvojezični prospekt. Iz njega izvemo, da njegove harmonike tehtajo samo šest do sedem kilogramov. Glavni izvajalci z njegovimi harmonikami pa so naslikani Niko Zajc, Tanja Čretnik in ansambel Vrtnica. Na Vurberku živi okoli štiristo prebivalcev, na festivalu pa je več kot dva tisoč ljudi. To pomeni, da prihaja veliko okoličanov. Iz bližnjih Žikarc, kjer kamenje leti vodoravno, jih ni bilo veliko, poseben čudež pa sta bila brata Smrekar. Franci je na festival prišel kar iz Švice.. Slovenske novice, Ivan Sivec

1997 – 6. Vurberški festival

Uvodni nagovor

Ko smo pred šestimi leti priredili prvi festival narodnozabavne glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem, nam je bilo, prirediteljem, veliko lažje.
Ne rečem, da se nismo kdaj pa kdaj s strahom vprašali, “ali bo uspelo?”, prav tako ne morem trditi, da se zadeve nismo lotevali dovolj resno. Daleč od tega! Dobro smo se zavedali vseh težav in pasti, v katere nas organizacija takšnega festivala lahko pripelje. Vedeli smo tudi, koliko truda in dela bo potrebnega, če nočemo, da festival ostane na ravni kakšne krajevne prireditve “pokaži, kaj znaš”. Tudi posebnih izkušenj nismo imeli. Kljub temu je prvi festival uspel, uspeli so tudi vsi naslednji. Krog nastopajočih in simpatizerjev se je iz leta v leto širil, rasla je kakovost prireditve. Na začetku “vurberški” festival je vedno bolj preraščal v vseslovenski festival in to danes prav gotovo tudi je.
Vse našteto pa terja od organizatorja veliko odgovornejši in predvsem profesionalnejši odnos do organizacije takšnega festivala. Samo naša zagnanost in trma, ki sta na začetku pripomogli k temu, da je festival dobil svoje mesto, kot mu gre v slovenskem prostoru narodnozabavne glasbe, ne zadoščata več. Tudi žrtvovanje prostega časa ima meje. Zato je bilo na začetku lažje! Danes nekateri najzaslužnejši člani in gonilna sila festivala že razmišljajo, da bi se umaknili. Potrebne bi bile nove moči, ki pa jih, žal, ni ali jih ne znamo poiskati. Vendar sem kljub temu trdno prepričan, da usoda festivala v Vurberku ni negotova! Sedmi festival zagotovo bo in tudi naslednji. Z novimi močmi ter ob sodelovanju Radia Maribor, tednika Kaj in agencije Geržina Videoton in ob podpori občine Duplek bomo uspeli, kot uspevamo z izdajo kasete, letošnja je izšla pri založbi RTV Slovenija. Prav gotovo je uspeh in potrditev kakovosti prireditve tudi to, da je letos z nami slovenska televizija, ekipa regionalnega centra iz Maribora, ki bo festival posnela in ga predvajala v rednem programu.
Kljub vsemu pa želim vsem nastopajočim, gostom in gledalcem na šestem festivalu veliko uspeha in glasbenih užitkov, z željo, da na Vurberk še pridete!

Direktor festivala:
Konrad Toplak

Organizator: TD Vurberk

Odbor festivala: 

 • Konrad Toplak (direktor festivala),
 • Jože Plazar (predsednik društva),
 • Marjan Dvoršak,
 • Karel Lampreht in
 • Janez Toplak (odgovorni urednik biltena).

Drugi člani odbora TD: 

 • Alojz Felicijan,
 • Karel Kacjan,
 • Drago Kokol,
 • Viljem Krepek,
 • Branko Mahorič,
 • Alojz Toplak in
 • Bojan Velikonja.

Zunanja sodelavca: 

 • Darko Nadelsberger in
 • Vinko Zemljič.
Nagrajenci

A. Nagrade strokovne komisije:

1. ans. Štajerski baroni, Starše (večglasno petje)
1. ans. Tonija Sotoška, Krško (dvoglasno petje)
2. ans. Frajkinclari, Maribor
3. ans. Braneta Klavžarja, Celje

B. Nagrada za najboljše besedilo:

Metka Ravnjak Jauk za besedilo V srcu je Vurberk

C. Nagrada za najboljšo skladbo:

Za Mavrico, ans. Frajkinclari

D. Nagrade občinstva:

1. Zlati zmaj – Štajerski baroni, Starše
2. Srebrni zmaj – Show band klobuk a Slov. goric
3. Bronasti zmaj – Frajkinclari, Maribor

Nastopajoči

1. Ansambel FRAJKINCLARI – Maribor

 • ZA MAVRICO (Ivan Waldhutter, Dušan Waldhutter)
 • VESELO MORA BIT’ (Boris Rošker, Dušan Waldhutter)

2. Ansambel ŠTAJERSKI BARONI – Starše

 • V SRCU JE VURBERK (Boris Rošker, Metka RavnjakJauk)
 • SPET POLKE, VALČKE ŠPILAMO (Marjan Hercog, Marjan Hercog)

3. Ansambel BRODNIKI – Senovo

 • KRESOVI GORE (Drago Gošek, Vera Kumprej)
 • HLAPEC JERNEJ (Janez Kozole, Vera Kumprej)

4. Ansambel CVET – Radeče

 • OSTROVRHAR (Boris Rošker, Ivan Sivec)
 • PRAKRATKO JE ŽIVLJENJE (Boris Rošker, Ivan Sivec)

5. MONIKA IN ALENKA HERIČKO prijatelji – Maribor

 • ABRAHAM, BOTER MODROSTI (Boris Rošker, Franc Ankerst)
 • SLOVENIJA MOJA (Boris Rošker, FrancAnkerst)

6. Ansambel DAN IN NOČ – Velenje

 • MOJE DREVO (Vera Šolinc, Vera Šolinc)
 • NA GRADU VURBERŠKEM STRAŠI (Bojan Zeme, Ivan Sivec)

7. Ansambel BRANETA KLAVŽARJA – Celje

 • POLNA LUNA (Brane Klavžar, Vera Šolinc)
 • GOSLI IN KLOBUK (Brane Klavžar, Vera Solinc)

8. Trio POGLADIČ – Vojnik

 • OBLETNICA POROKE (Franc Pogladič, Milena Jurgec)
 • DEKLE S KITARO (Jože Šalej, Milena Jurgec)

9. Ansambel ROGLA – Slovenske Konjice

 • ZAKAJ NEMIRNA SI (Darko Bezenšek, Darko Bezenšek)
 • MUZIKANT JE PRIMA FANT (I. lljevec, I. lljevec)

10. Ansambel TONIJA SOTOŠKA – Koprivnica pri Brestanici

 • ŠOPEK SPOMINOV (BorisRošker, Franc Ankerst)
 • ZLATE PRSTE IMA MUZIKANT (Toni Sotošek, Milan Jež)

11. Ansambel VASOVALCI – Semič

 • PRIJATELJI GORA (Petek Fink, Malči Božič)
 • MATIČEK (Peter Fink, Malči Božič)

12. VESELE ŠTAJERKE – Vojnik

 • LUNA VE (BorisRošker, Franc Ankerst)
 • SMRKLJA (Boris Rošker, Franc Ankerst)

13. Ansambel VIGRED – Laško

 • POT DO SREČE (Miro Klinc, Tone Gaberšek)
 • GREMO V GORE (Lovro Škorja, Lovro Škorja)

14. SHOW BAND KLOBUK – Maribor

 • V SLOVENSKIH GORICAH (Jani Brancelj in Matjaž Gašperlin, Elizabeth Brancelj)
 • MOJ RODNI KRAJ (Jani Brancelj in Matjaž Gašperlin, Elizabeth Brancelj)

15. Ansambel ZARJA – Tržič

 • ŠPAROVNI GORENC (Drago Primožič, Franc Ankerst)
 • NAVITE VIŽE (Drago Primožič, Franc Ankerst)
Drugi o nas
ZMAJI ZA ŠTAJERSKE MUZIKANTE
Vurberžani so se spet izkazali. Peti, jubilejni festival narodnozabavne glasbe vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko in večglasnim petjem so namreč odlično pripravili in še bolje izvedli. Vurberško grajsko dvorišče je bilo kar premajhno za vse, ki so hoteli slišati, kaj so jim letos pripravili ansambli. Organizator Turistično društvo Vurberk ob soorganizatorjih Radiu Maribor, agenciji Geržina Videoton in tedniku Kaj so spet dokazali, da jim ni vseeno, s kakšnimi vtisi bodo nastopajoči in gledalci zapustili Vurberk. Za goste festivala in novinarje so pripravili celo posebno potovanje od Vurberka do Grajenščaka (občina Ptuj) na turistično kmetijo Frančkov hram. Vsak gost je dobil darilo. Tudi festivalska kaseta je že bila v prodaji. Strokovna komisija Tomaž Tozon, vodja žirije, Franc Lačen, Ivanka Mulec Ploj, Slavko Avsenik ml. in Boris Rošker je imela verjetno precej težko delo, saj je bila raven nastopajočih po naši oceni dokaj visoka. Lanski zmagovalci strokovne žirije in dobitniki bronastega zmaja – tretja nagrada občinstva – Fantje z vseh vetrov so letos nastopili v revialnem delu. In nagrade? Zlatega zmaja (prva nagrada občinstva) so odnesli Štajerski baroni s skladbo Zapojmo za Slovenijo, na festivalu so bili že lani, vendar v drugi zasedbi. “Na festivalu smo že nastopili z Moniko in Alenko Heričko. Zelo smo veseli te nagrade občinstva, saj smo konec koncev domačini, od Vurberka nas loči le Drava,” je povedal Marjan Herceg, vodja ansambla. Drugo nagrado občinstva – srebrnega zmaja – je prejel ansambel Dan in noč za Ljubezen na Vurberku (besedilo Vere Šolinc je bilo nagrajeno tudi kot najboljše o Vurberku), tretjo nagrado in bronastega zmaja pa je dobil ansambel Rogla za Ljubim te moj rojstni kraj, ki se je prvič predstavil v tej zasedbi. Žirija radijskih postaj, ki jo je vodila Urška Čop Šmajgert, je svojo nagrado namenila Brodnikom za Cigansko srečo. “Na festivalu, ki je zares na visoki ravni, smo prvič. Veseli smo nagrade in prihodnje leto bi se festivala ponovno radi udeležili,” je dejal Drago Gošek, vodja ansambla. Za najboljše večglasno petje je po mnenju strokovne komisije nagrado prejel ansambel Braneta Klavžarja, ansambel Tonija Sotoška pa za dvoglasno petje. Brane Klavžar je ob tem povedal: “Tu smo prvič in ugotovili smo, da je vurberški festival res nekaj posebnega. Sem smo prišli zato, da bi na Vurberku preživeli nepozaben dan. Nagrada je ta dan še polepšala.” Tudi člani ansambla Tonija Sotoška so zatrdili, da se bodo na Vurberk še vrnili. Kot je povedal Toni Sotošek, vodja ansambla, nagrade niso pričakovali, vendar se je kljub temu veselijo. Nagrado za najboljše besedilo na festivalu je strokovna žirija podelila Bistriškemu odmevu za skladbo Pohorje (napisal jo je Ivan Sivec). Najboljši ansambel so izbirali tudi tekmujoči glasbeniki. Po njihovem mnenju, je bil najboljši ansambel Krim, za nagrado pa je prejel trobento. “Vurberški festival nam je pomenil izziv. Še zlasti smo zadovoljni zaradi nagrade, ker smo morali v kratkem času pripraviti dve pesmi; na festival smo se prijavili kar pozno,” je dejal Slavko Jesih, vodja ansambla iz Vnanjih Goric, in dodal, da so na ptujskem festivalu bili že dvakrat zlati. Voditelja, stara znanca Ida Baš in Janez Toplak, sta bila elegantna kot vedno. Peti jubilejni festival je za nami, pred nami je šesti, sedmi… Bodo vurberški “amaterji” še pripravljeni, da so sposobni ni dvoma, žrtvovati toliko truda in prostega časa tudi v prihodnje? Ne glede na vse pohvale in priznanja, je to vendarle velik zalogaj. Kaj, 24. junija 1996, (gt)

Izjave
Konrad Toplak, direktor festivala: 
“Zadovoljni smo, da je festival ostal na isti ravni kot lani. Želimo, da bi bilo tako tudi v prihodnje. Organizacija je res brezhibna, k čemur največ prispevajo prizadevni člani Turističnega društva Vurberk.”

Ivan Sisinger, poslanec državnega zbora, gost občine Duplek: 
“Odličen festival, ki nam kaže, kako močno je Lojze Slak obogatil Slovenijo s svojo glasbo in petjem Fantov s Praprotna. Vsi ansambli, ki gredo po Slakovih poteh, so me izredno prijetno presenetili. Čestitam Vurberžanom in vsem muzikantom.”

Tone Vrabl, urednik na Radiu Celje: 
“Prizorišče je enkratno, občinstvo čudovito, organizacija zelo dobra. Čestitam organizatorjem, da so že na festivalu prodajali kaseto. Tega drugi ne zmorejo niti na največjih festivalih. Moti pa me sorazmerno slaba raven besedil, da je veliko viž znanih in da izvedba na odru pri marsikaterem ansamblu še škriplje. Takšnim pevcem, ki ne znajo besedila na pamet, sploh ne bil dal prostora na odru.”

Tomaž Tozon, predsednik strokovne komisije: “Festival je tudi letos izpolnil pričakovanja. Slišali smo dovolj novih skladb, ki bodo prav gotovo postale priljubljene. Lahko smo vsi skupaj zadovoljni, da organizatorjem uspeva nadaljevati tradicijo tako uspešno iz leta v leto.” Slovenske novice

Zmaji so poleteli

Festival narodnozabavne glasbe, ki je bil letos že petič, je ime Vurberk ponesel po vsej Sloveniji – Na Vurberku ’96 je nastopilo petnajst ansamblov s po dvema vižama – Najboljšim nagrade, Toplakovim možem pa zahvala za izjemno organizacijo. Pred petimi leti, ko so vneti domači turistični delavci organizirali nov festival, se je marsikdo še spraševal, kje je pravzaprav Vurberk. Zdaj ve že pol Slovenije, da je to nekje pod Mariborom, v občini Duplek, v kraju, kjer veliko dajo na izročilo. K poznavanju teh krajev je precej prispeval prav vurberški festival narodnozabavne glasbe Slovenije, na katerem nastopajo vokalno-instrumentalne skupine z diatonično harmoniko. V soboto je bilo grajsko dvorišče dvakrat nabito polno, organizacija je bila vzorna, nastopilo pa je kar petnajst ansamblov s po dvema vižama. Slovenija je torej bogatejša za trideset skladb. Štirinajst jih je tudi izšlo na Helidonovi kaseti Vurberk ’96. Festival sta sproščeno in duhovito vodila Ida Baš in Janez Toplak, nasploh pa so trije Toplakovi možje glavni tudi v organizaciji: direktor festivala je Janezov brat Konrad Toplak, za goste je skrbel Alojz Toplak, član ansambla Fantje izpod Vurberka. Jubilejni festival so poleg Turističnega društva Vurberk tudi tokrat pripravili Radio Maribor, tednik Kaj in Geržina Videoton Festival je bil dober, saj je nastopilo kar nekaj ansamblov iz prve lige, precej pa je bilo takih, ki se prebijajo proti vrhu. V zadnjem času je konkurenca vse hujša, saj slabše glasbene skupine odpadejo že pri izboru. Komisija v sestavi Tomaž Tozon, Franc Lačen, Ivanka Mulec Ploj, Slavko Avsenik ml. in Boris Rošker ni imela lahkega dela. Škoda, da je tako malo nagrad, saj bi si jo prav gotovo prislužila vsaj še ansambla Cvet in Blegoš. Sestavi so bili dokaj pestri, nekoliko pa je motilo, da smo slišali nekaj znanih viž in besedilnih tem. Vsekakor je bilo čutiti, da je bilo v vurberški praznik vloženo veliko truda, ki ga je dvatisočglava množica nagradila z burnim aplavzom. V odmoru in pozneje na festivalski noči so nastopili priznani Fantje z vseh vetrov, ki so mojstri svojega dela. K veselju na vurberškem gradu je že petič pripomoglo lepo vreme, kar verjetno pomeni, da Toplaki in njihovi najbližji nimajo tesnih zvez samo s pokrovitelji, ampak udi s tistimi tam zgoraj, ki imajo na skrbi lepo vreme…. Lani so vurberški zmaji shodili, letos pa tudi že poleteli. Slovenske novice, 19. junij 1996, Ivan Sivec

Vurberške novičke
Zlasti se je ob festivalu izkazala tudi pošta s številko 2241 Spodnji Duplek, saj je izdala posebni žig. Bravo, dupleška mornarica! Pomembno vlogo je tudi letos v tiskovnem središču odigral sodček z ohlajenim vinom. Slikovni dokaz je v rubriki Vido vse vidi, tu pa le pohvala vurberškim vinogradnikom. Vino je iz leta v leto boljše. Izšel je tudi poseben bilten, v katerem so ponatisnjeni vsi članki iz lanskih Novic o vurberškem festivalu. Še en dokaz, kako daleč seže dober glas. Na festivalu smo videli tudi urednika oddaje Po domače Jožeta Galiča in njegovo ženo Cito. Izvedeli smo, da je ponudil snemanje TV-spota ansamblu Cvet… Strokovna komisija je zasedala v grajskem stolpu, v sobi, ki se razprostira med kuhinjo in straniščem. Vsi tisti, ki niso dobili nagrade, pravijo, da jim je zdaj vse jasno… Tudi na vurberškem festivalu je sodeloval neutrudni izdelovalec lesenih petelinov Valentin Heindl iz Šoštanja in prvim podaril velike peteline. Če je človek dober po srcu, je dober! Slovenske novice, 19. junija 1996, Ivan Sivec

1998 – 7. Vurberški festival

Uvodni nagovor

Pisalo se je leto 1992, ko se je v takrat še neznanem kraju na obrobju Slovenskih goric, na Vurberku rodil festival narodno-zabavne glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Organizirala ga je peščica zanesenjakov, članov še manj znanega Turističnega društva Vurberk. Posvečen je bil prvemu rojstnemu dnevu mlade in neodvisne države Slovenije. Takrat se je veliko improviziralo. Na razvalinah nekoč mogočnega gradu smo iz zidarskih odrov postavili tribuno, na kateri se je stiskalo več kot tisoč ljubiteljev glasbe. Joj, kako je vse škripalo in pokalo pod tolikšno težo! Šele sedaj upam povedati, kako nas je bilo strah, če se bo kaj zgodilo, če bo zares počilo. Pa, hvala bogu, ni. Naslednje leto smo na grajskem dvorišču postavili sodobno tribuno, ki ni le bolj varna, ampak nudi obiskovalcem tudi več udobja. Festivali pa so se iz leta v leto vrstili. Letos je tako že sedmi – takšen, kot vsi pred njim, pa vendar – v to smo prepričani – še boljši. Izkušnje so naredile svoje, sprejeli so ga mediji, vzljubili so ga nastopajoči ansambli. Vsako leto jih je več, ki bi želeli na njem sodelovati.
Pa ni bilo vedno tako. Ne mislim na nastopajoče ansamble, pač pa na mačehovski odnos, ki ga je imela do festivala nacionalna televizija. Z grenkim priokusom smo na slovenski televiziji gledali oddaje o narodno-zabavni glasbi, vurberškega festivala pa še omenili niso, čeprav so na njem sodelovali in zmagovali ansambli Slapovi, Bratje iz Oplotnice, Fantje z vseh vetrov, Brane Klavžar,…
Vendar nismo odnehali. Festival je šel svojo pot, se razvijal, postajal iz leta v leto kakovostnejši, vedno bolj vseslovenski. In takšni bodo tudi vsi naslednji.
Ne bom našteval vseh zaslužnih, ki so k temu pripomogli, omenjeni so bili že večkrat. Ekipa je ostala ista, sodelovanje s soorganizatorji, sponzorji in mediji je odlično. S takšnimi čudovitimi ljudmi je veselje delati.
Ne bom ponavljal dobrodošlice vsem, ki ste danes na Vurberku, saj ste že naši stari znanci, del našega festivala. Tudi brez vas tega festivala ne bi bilo.

Direktor festivala:
Konrad Toplak l. r.

Organizator: TD Vurberk

Soorganizatorji: 

 • RTV RC Maribor,
 • tednik Kaj,
 • Agencija Geržina Videoton,
 • Slovenske novice

Tehnični organizator: 

 • Agencija Geržina Videoton Maribor.

Odbor festivala: 

 • Konrad Toplak (direktor festivala),
 • Jože Plazar (predsednik društva),
 • Marjan Dvoršak,
 • Karel Lampreht in
 • Janez Toplak (odgovomi urednik biltena).

Drugi člani odbora TD: 

 • Alojz Felicijan,
 • Karel Kacjan,
 • Drago Kokol,
 • Viljem Krepek,
 • Branko Mahorič,
 • Alojz Toplak in
 • Bojan Velikonja.
Nagrajenci

A. Nagrade strokovne komisije:

1. ans. Show band klobuk (večglasno petje)
2. ans. Vesna in Vlasta s prijatelji (dvoglasno petje)
3. ans. 7. raj, Zreče 3. ans. Bobri, Brezovica pri Ljubljani

B. Nagrada za najboljše besedilo:

1. Fanika Požek za Spomin na poletje
2. Franc Ankerst za Povest o sreči
3. Ivan Sivec za Na koroški zemlji

C. Nagrada za najboljšo skladbo:

Srce se prepušča samoti, ans. Bobri

D. Nagrade občinstva:

1. Zlati zmaj – Show band klobuk, Maribor
2. Srebrni zmaj – Vesna in Vlasta s prijatelji, Poljčane
3. Bronasti zmaj – Dan in noč, Velenje

Nastopajoči

1. TRIO STORŽIČ, Golnik

 • GORENJSKI RAJ (Klemen Grašič, Ivan Sivec)
 • SKRITA LJUBEZEN (Klemen Grašič, Cecilija Potočnik)

2. Ml TRIJE IN STIŠKI KVARTET, Ivančna Gorica

 • MOJI ZVONOVI (Jože Skubic, Ivan Malavašič)
 • KADAR SE OZREM (Jože Skubic, Ivan Malavašič)

3. DVOJČICI VESNA IN VLASTA S PRIJATELJI, Poljčane

 • VASICA POD BOČEM (Igor Podpečan, Vera Šolinc)
 • FANTJE JUNAKI (Igor Podpečan, Vera Šolinc)

4. Ansambel SEDMI RAJ, Zreče

 • ZDRAVICA VINOGRADNIKOV (Avgust Skaza, Boštjan Pušaver)
 • TO JE LJUBEZEN (Boris Rošker, Vera Kumorej)

5. Ansambel FRANCA VEGLJA, Cerklje ob Krki

 • ŠTAJERCI, DOLENJCI (Rajko Šuler, Rajko Šuler)
 • Z GODCEM NA POT (Franc Vegelj, Franc Vegelj)

6. Ansambel BOBRI, Brezovica pri Ljubljani

 • SRCE SE PREPUŠČA SAMOTI (Vili Bertok, Vili Bertok)
 • DANES NISEM VEČ MILIČNIK (Jože Skubic, Vili Bertok)

7. TRIO POGLADIČ, Vojnik

 • LJUBEZEN V MAJU (Jože Šalej, Jože Zimšek)
 • ZA ZDRAVO ŽIVLJENJE (Jože Šalej, Jože Zimšek)

8. SHOW BAND KLOBUK, Slovenske gorice

 • GLAS HARMONIKE (Jani Brancelj, Elizabeth Brancelj)
 • POTI SPOMINOV (Jani Brancelj, Elizabeth Brancelj)

9. VIGRED, Laško

 • VSAK SVOJE IMA ŽIVLJENJE (Franjo Maček, Tone Gaberšek)
 • PRAV NIČ ME SRČEK NE BOLI (Brane Klavžar, Tone Gaberšek)

10. CVET, Radeče

 • VAŠKI HARMONIKAR (Boris Rošker, Manja Golec)
 • NA KOROŠKI ZEMLJI (Hanzi Artač in Robert Zorec, Ivan Sivec)

11. Ansambel MIKOLA, Škofja vas

 • MAVRICA ČEZ GORO (Boris Rošker, Vera Šolinc)
 • VESELJAK (Stanko Mikola, Tone Gaberšek)

12. Ansambel DAN IN NOČ, Velenje

 • PESEM ZA OČKA (Bojan Zeme, Vera Šolinc)
 • MARELA JE KRIVA (Bojan Zeme, Vera Šolinc)

13. Ansambel VASOVALCI, Semič

 • SPOMIN NA POLETJE (Jože Umek, Fanika Požek)
 • GREGORJEVO (Jože Umek, Fanika Požek)

14. Ansambel ZARJA, Tržič

 • POVEST O SREČI (Franc Šarabon, Franc Ankerst)
 • FLETNA NAVADA (Drago Primožič, Franc Ankerst)
Drugi o nas
V srcu je Vurberk
Na dvorišču nekdanjega gradu v Dupleku pri Mariboru je v soboto potekal 6. festival domačih ansamblov z diatonično harmoniko in večglasnim petjem – V grajskem vzdušju in ob razgreti publiki so zmagali Štajerski baroni Na dvorišču nekdanjega gradu Vurberk v občini Duplek pri Mariboru se je v soboto odvijal 6. festival domačih ansamblov z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Vse je bilo po grajsko: zmagali so Štajerski baroni, voditelja Ida Baš in Janez Toplak sta bila napravljena v grajska oblačila, občinstva pa je bilo tudi več kot nekdanjih tlačanov, da o petnajstih potujočih glasbenih skupinah niti ne govorimo. V celoti je šlo za zelo pisano paleto glasbenih sestavov, vsi pa so festivalske pesmi odigrali na visoki ravni. Kako tudi ne, saj so se vsi že prej zgladili v studiu. Ob tem sta namreč že izšli zgoščenka in kaseta. Voditelja Ida Baš in Janez Toplak sta po grajsko dobrodušno imela vse niti v rokah, Strašna Jožeta pa sta vmes tako vžgala kot že dolgo ne. Festival ni šel v eter samo po radijskih valovih, pač pa ga bodo videli vsi gledalci s pomočjo RTV-centra Maribor 3. in 6. julija na 2. programu TV Slovenija. Mariborska televizijska ekipa je namreč imela svoje drugo večje snemanje. Ob srečanju srednjeevropskih predsednikov v Piranu je dobila nov reportažni avtomobil, od predsednikov pa se je zapodila naravnost med muzikante. Direktor festivala Konrad Toplak si je mel roke, kajti doslej še ni bilo dneva brez padavin, tokrat pa skoraj poldrugi dan skupaj ni deževalo. Baje so dali za šest maš. Tudi sicer je bil festival vzorno pripravljen in je vsem starejšim lahko za zgled. Goste so organizatorji – poleg Turističnega društva Vurberk so bili to še RTV center Maribor, Kaj, Geržina Videoton in občina Duplek – kar z avtobusom popeljali naokrog na ogled. V Koreni jih je pričakala folklorna skupina z muzikanti, v Grajenščaku Franček Sluga, vsepovsod pa se je po štajersko gostoljubno pilo in jedlo na pretek. Strokovno komisijo je vodil Slavko Avsenik ml., pa tudi vse druge komisije so dobro opravile svoje delo. Pri ocenjevanju besedil je sodeloval tudi član Društva pesnikov slovenske glasbe Franci Smrekar, ki je nalašč zato prišel iz Švice. Besedila so bila nasploh na visoki ravni, višje od glasbe, količinsko pa je prednjačil Franc Ankerst. Na splošno pa je šlo za presenetljivo soliden festival, ki ga ljubi tudi toliko občinstva, da se ga res splača pripravljati tudi v prihodnje. Kako tudi ne, ko pa jim je Vurberk v srcu. Slovenske novice

Vurberk jim je res v srcu!
Na gradu Vurberk je bil v soboto zvečer v organizaciji domačega turističnega društva odlično pripravljen in izveden 6. festival narodnozabavne glasbe Slovenije vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko ter dvo- in večglasnim petjem. Blizu 1500 gledalcem, ki so do zadnjega kotička napolnili grajsko dvorišče, se je s po dvema skladbama predstavilo 15 ansamblov. Kakovost nastopajočih je bila na visokem nivoju. Novost letošnjega festivala je bila avdicija, kar se je pokazalo kot zadetek v polno, saj je bila raven izvedbe všeč tudi publiki, kar na nekaterih festivalih ali srečanjih ni ravno primer. To potrjujejo tudi nagrade strokovne žirije in publike. Dobili so jih Štajerski baroni in Frajkinclari, zelo blizu pa je bila kar kopica dobrih, bolje povedano odličnih ansamblov. Ob že znanih in uveljavljenih ansamblih so bila prava osvežitev dekleta iz skupine Vesele Štajerke, ki prihajajo iz Vojnika. Lahko bi jim rekli kar Spice Girls po domače, s tem da same tudi igrajo, polke in valčke seveda. Zraven mame in hčere Monike in Alenke Heričko s prijatelji je bila osvežitev tudi pevka s kitaro iz skupine Pogladič. Ta skupina je odprla festival, ki sta ga s prijetnimi teksti Ivana Sivca povezovala Ida Baš in Janez Toplak, svoje pa sta pred podelitvijo dodala tudi strašna Jožeta. Skratka, kljub nepopisni gneči prijetna prireditev, ki jo boste v začetku julija videli po Televiziji Slovenija, v prodaji pa sta tudi že kaseta in zgoščenka z nekaterimi skladbami. Tednik Ptuj

Klavžar uspešen na Vurberku ’97
Šesta ponovitev najmlajšega slovenskega festivala narodno zabavne glasbe Vurberk ’97 je bila prav gotovo doslej najuspešnejša. Za vse dobro delo, ki so ga opravili organizatorji na čelu z direktorjem festivala Konradom Toplakom, petnajst sodelujočih ansamblov in okoli 2000 obiskovalcev, so bili vsi bogato poplačani, saj si je dež vzel čas za počitek in je dva dni sijalo sonce. Letošnji vurberški festival nam bo še dolgo ostal v spominu. Tako zaradi novosti okoli gradu z novimi potmi in asfaltom, kot zaradi prijetne vožnje po občini Duplek z županom Janezom Ribičem, pa nastopajočih, ki bi si vsi po vrsti zaslužili nagrado. Teh je bilo devet, premalo za vse. Tokrat sta se povsem ujela strokovna žirija pod vodstvom Slavka Avsenika ml. in občinstvo, saj sta oba prisodila prvo mesto in zmaja ansamblu Štajerski baroni iz Starš. Prireditev sta popestrila Strašna Jožeta in navdušila 2000 obiskovalcev. Scena je bila delo Jožeta Napotnika iz Šmartnega ob Paki. Prireditev sta z domiselno napisanim veznim tekstom Ivana Sivca povezovala Ida Baš in Janez Toplak. O Vurberku ’97 še to: sicer najmlajši slovenski festival domače zabavne glasbe (če ne štejemo festivala slovenske televizije!) je resno opozoril starejša festivalska brata na Ptuju in v Števerjanu, da se morata zavedati močne konkurence. Novi tednik, Celje

VURBERK V ZNAMENJU ŠTAJERSKIH BARONOV
Če je verjeti temu, da imajo poslušalci zmeraj kakšnega ljubljenca, potem so Štajerski baroni zagotovo uganili, kaj je tisto, kar navdušuje Vurberžane. Fantje so namreč že drugo leto zapovrstjo odnesli s tega festivala zlatega zmaja, prvo nagrado občinstva. Letos so navdušili s pesmijo Spet polke, valčke špilamo Marjana Hercega, vodje tega ansambla. Naklonjena pa jim je bila tudi strokovna komisija, saj jih je prav tako nagradila s prvo nagrado za izvedbo z večglasnim petjem. Nagrado najboljšega ansambla z dvoglasnim petjem je odnesel ansambel Tonija Sotoška, nagrado za izvedbo pa si je prislužil ansambel Braneta Klavžarja. Nagrado za najboljšo skladbo po izboru radijskih postaj so si priigrali člani ansambla Frajkincleri za pesem Mavrica Ivana in Dušana Waldhutterja, medtem ko so poslušalci na Vurberku Frajkinclerom namenili bronastega zmaja, tretjo nagrado za pesem Veselo mora bit Borisa Roškerja in Dušana Waldhutterja. Srebrnega zmaja je odnesel mariborski ansambel, debitant na festivalu, Show band klobuk za pesem Moj rodni kraj Janija Branclja, Matjaža Gašperlina in Elizabete Brancelj. Nagrado za najboljše besedilo pa je dobila Metka Ravnjak Javk za pesem V srcu je Vurberk. Voditelja Ida Baš in Janez Toplak sta se tokrat predstavila v grajskih oblačilih in tako dala prireditvi dodatni čar. Seveda pa vurberškega festivala – že šesto leto ga organizira Turistično društvo Vurberk ob pomoči sponzorjev, agencije Videoton Geržina in RTV-centra Maribor -ne bi bilo, če ne bi bilo čudovite publike, ki je tudi letos do zadnjega kotička napolnila grajsko dvorišče. Tudi po festivalu, ko se je začela festivalska noč -vreme je bilo organizatorjem tudi letos naklonjeno – se obiskovalci kar niso mogli posloviti od idiličnega grajskega dvorišča in mnogi so na prizorišču pričakali jutro. Novost letos je bila ta, da je prireditev posnela televizija, in po nacionalni TV, na drugem programu, si jo boste lahko ogledali 3. oziroma 6. julija, ZKP RTVS pa je ob tej priložnosti izdala kaseto in zgoščenko. Seveda pa je ne bi bilo, če ne bi bilo sponzorja Joška Rutarja, priznanega izdelovalca harmonik. Generalni pokrovitelj celotne prireditve je bila Zavarovalnica Maribor, častni pa občina Duplek. Kaj

Nagrada Radia Velenje skladbi V srcu je Vurberk
V idiličnem kraju Vurberk na južnem delu Slovenskih goric se je 21. junija “zgodil” 6., sedaj že tradicionalni festival narodno-zabavne glasbe. Tudi ta festival je pri občinstvu imel izjemen uspeh. Že uro pred festivalom so bile improvizirane tribune grajskega obzidja nabito polne ljubiteljev te glasbene zvrsti. Organizatorju, Turističnemu društvu Vurberk, je uspelo prireditev medijsko odlično predstaviti, saj je dogajanje posnela slovenska nacionalna televizija (posnetek si lahko ogledate na drugem programu TV Slovenija 3. in 6. julija) in prenašal Radio Slovenija. Festival je že tradicionalno potekal v izjemnem razpoloženju, saj so nastopajoči vzpostavili pristen stik z občinstvom. Program sta v srednjeveških oblačilih povezovala vedno elegantna Ida Baš in šarmantni Janez Toplak. Z izvedbo in nastopom so bili prava osvežitev Frajkinclari in Show band klobuk, ki so tudi pobrali več nagrad. Treba je omeniti, da je nagrado za najboljše besedilo podelil Radio Velenje skladbi V srcu je Vurberk avtorice Metke Ravnjak Jauk v izvedbi ansambla Štajerski baroni. Pa še to: med glasovanjem sta občinstvo do solz nasmejala naša strašna Jožeta. Skratka, Vurberk ’97 je uspel, k temu pa je pripomogel tudi Radio Velenje! Naš čas, Velenje
VURBERK ’97 Sonce je zahajalo in v polmraku so ob prižigajočih se lučeh zidovi vurberškega gradu dobivali sijaj davnih časov. Pričel se je 6. festival narodnozabavne glasbe Vurberk 97. Čarobnost večera, kakršnih je v davnih časih Herbersteinov moralo biti veliko, sta dopolnila voditelja Ida Baš in Janez Toplak, tokrat za spremembo oblečena v srednjeveška oblačila. Občinstvo, ki ga menda še nikoli ni bilo toliko kot takrat, ju je pozdravilo z bučnim aplavzom, ki se je stopnjeval ob besedah: “Ni važno, če si iz Zgornjega ali Spodnjega Dupleka, važno je, da si iz Vurberka.” Res je. Ob trenutkih, ko grad na Vurberku zadiha v ritmu veselih ljudi, se zvoki spremenijo v prijazno dobrodošlico vsem, ki leto za letom radi prihajajo na festival in so za en večer Vurberžani. Organizator, Turistično društvo Vurberk, je dobro poskrbel za vse, ki so prišli na festival. Tu so bili ministri, poslanci, številni župani in drugi gostje. Za vsakogar je bila prijazna beseda, nihče ni bil lačen, še manj žejen. Predstavniki radijskih postaj, ki vsako leto sestavljajo svojo žirijo, strokovna žirija in drugi že poznajo gostoljubnost Vurberka. Zdi pa se, kot da Vurberžani tekmujejo sami s seboj. Tokrat so poln avtobus povabljenih gostov odpeljali v Koreno, kjer sta jim Kmetijska zadruga Korena in Folklorna skupina Korena pripravili sprejem in pogostitev, neutrudni, za njihovo dobro počutje zadolženi Lojz Toplak pa jim je povedal, da so za Vurberk 97 skrbeli že mnogo pred večerom, ki ga opisujemo. Ko so organizirali dobrodelne prireditve za obnovo cerkve, računajoč, da jim bo nebo vrnilo na dan, ko Vurberk gosti iz leta v leto boljše narodnozabavne ansamble, se je račun izšel. Vreme je bilo idealno, popoldne se je za goste nadaljevalo na bližnji turistični kmetiji v občini Ptuj. Častni pokrovitelj prireditve je bila občina Duplek, v njenem imenu je župan Janez Ribič sprejel tudi častnega zmaja, ki je to leto prvič dopolnil tradicionalne nagrade za najboljše izvajalce. Občina Duplek je poskrbela za novo asfaltno prevleko od Dvorjan do Vurberka, na sam grad pa pelje nova sprehajalna pot, katere del je tudi leseno stopnišče, ki se čudovito vklaplja v okolje. Včasih je težko počakati na odločitve žirij, na Vurberku pa je vselej drugače kratkočasno. Za to sta v odmoru poskrbela strašna Jožeta, ki sta do solz nasmejala občinstvo. Tako kot nastopi ansamblov bodo tudi njune smešnice nasmejale številne poslušalce ob radijskih in televizijskih sprejemnikih. Vurberk 97 je namreč posnet na radijske in televizijske trakove, kar pomeni, da ne bo pozabljen. Skladbe, ki so nastale za letošnji vurberški praznik, bodo ostale. Tudi zato je treba čestitati direktorju festivala Konradu Toplaku, organizacijskemu odboru in občini Duplek. Ob letu pa na svidenje! Novice občine Duplek

1999 – 8. Vurberški festival

Uvodni nagovor

Pa smo spet skupaj, ljubitelji narodnozabavne glasbe. Leto ja naokrog (uh, kako hitro mine čas) in že je spet tu vaš in naš vurberški festival narodnozabavne glasbe z diatonično harmoniko in večglasnim petjem. Vem, da veste, kateri po vrsti je že, pa vendarle bom zapisal, da je letošnji že 8.
Že od leta 1992 se vsi, ki smo s festivalom tako ali drugače povezani, srečujemo na Vurberku. Celih osem let je to, druži pa nas neizmerna ljubezen do tovrstne glasbe in želja dati slovenskemu preprostemu človeku nove melodije in pesmi, takšne, kot jih imamo samo Slovenci in jih imamo najrajši: s frajtonerico in večglasnim petjem. Po zaslugi našega festivala je postala v tem času slovenska zakladnica narodnozabavne glasbe bogatejša za več kot sto novih melodij. Vsak dan jih lahko slišimo po številnih radijskih postajah, kar priča o njihovi priljubljenosti in popularnosti. In to je tisto, kar smo pravzaprav želeli tistega leta 1992, ko smo pripravljali prvi festival.
Seveda pa so za vsemi temi uspehi ljudje, ki za vsak festival žrtvujejo ogromno svojega prostega čas. Nihče od njih ne šteje ur, ki so jih prebili na gradu, nihče od njih za opravljeno delo ne dobi niti tolarja plačila. To so člani Turističnega društva Vurberk, ki s svojim prostovoljnim delom naredijo vse, kar je za uspešno izvedbo takšne prireditve potrebno. Brez njih festivala nikoli ne bi bilo!
Če bi zapisal, da festivala brez dela članov turističnega društva ne bi bilo, pa festival ne bi bil takšen, kot je, če nam ne bi že od samega začetka stali ob strani Agencija Geržina, Radio Maribor in tednik Kaj. S svojimi izkušnjami in profesionalnim pristopom so prispevali k temu, da je festival tudi po strokovni plati na visoki kakovostni ravni. Seveda je tu še generalni pokrovitelj Zavarovalnica Maribor. Brez denarja pač ne gre, pa čeprav je še toliko volje in pripravljenosti do dela.
Nenazadnje pa je treba omeniti tudi Krajevno skupnost Podnanos, ki je že drugo leto zapored uspešno prevzela izvedbo izbora ansamblov za festival. Omenjenim pa tudi vsem drugim, ki jih zaradi pomanjkanja prostora nisem omenil (pa so kakor koli prispevali in pomagali pri festivalu), se v svojem imenu in v imenu prireditelja, Turističnega društva Vurberk, najlepše zahvaljujem. Zahvaljujem se tudi ansamblom, ki so prišli na Vurberk, strokovni komisiji, komisijam lokalnih radijskih postaj, občini Duplek, publiki..,, skratka vsem ljubiteljem in simpatizerjem vurberškega festivala. Hkrati jim želim med nami prijetno počutje in veliko glasbenih užitkov.

Direktor festivala:
Konrad Toplak l.r.

Organizator: TD Vurberk

Soorganizatorji: 

 • RTV Slovenija RC Maribor,
 • tednik Kaj in
 • Slovenske novice.

Tehnični organizator: 

 • Agencija Geržina Videoton Maribor.

Odbor festivala: 

 • Konrad Toplak (direktor festivala),
 • Jože Plazar (predsednik društva),
 • Marjan Dvoršak,
 • Karel Lampreht in
 • Janez Toplak (odgovomi urednik biltena).

Drugi člani odborov društva: 

 • Milan Bračko,
 • Alojz Felicijan,
 • Karel Kacjan,
 • Drago Kokol,
 • Jožica Kovačič,
 • Viljem Krepek,
 • Branko Mahorič,
 • Alojz Toplak,
 • Mirko Veit in
 • Bojan Velikonja.
Nagrajenci

A. Nagrade strokovne komisije:

1. ans. Mladi Dolenjci, Novo mesto (večglasno petje)
1. ans. Vesna in Vlasta s prijatelji, Poljčane (dvoglasno petje)
2. ans. Braneta Klavžarja, Celje
3. ans. Vasovalci, Semič B.

B. Nagrade za besedila:

1. Fanika Požek za Osamljeni godec
2. Ivan Sivec za Vsi na kolo
3. Ivan Malavašič za Za goro

C. Nagrada za najboljšo skladbo

Kaj je novega v izvedbi ans. Braneta Klavžarja

D. Nagrade občinstva:

1. Zlati zmaj – Vesna in Vlasta s prijatelji, Poljčane
2. Srebrni zmaj – ans. Braneta Klavžarja, Celje
3. Bronasti zmaj – ans. Mlade frajle, Laško

Nastopajoči

1. Ansambel FRANCA VEGLJA – Cerklje ob Krki

 • NAJLEPŠI SLOVENSKI CVET (Franc Vegelj, Franc Vegelj)
 • NA VURBERŠKEM FESTIVALU (Tomaž Zorko, Franc Vegelj)

2. Družinski trio POGLADIČ – Vojnik

 • CVETOČA MLADOST (Jože Šalej, Jože Zimšek)
 • NAPITNICA (Jože Šalej, Ivan Sivec)

3. Ansambel VASOVALCI – SEMIČ

 • OSAMLJENI GODEC (Jože Umek, Fanika Požek)
 • NAJIN KRES (Jože Umek, Fanika Požek)

4. MLADE FRAJLE – Laško

 • PISMO (Brane Klavžar, Franc Ankerst)
 • BREZ POGUMA NE BO NIČ (Damjan Kolarič, Barbara Kolarič)

5. Ansambel POHORCI – Zreže

 • MOJE POHORJE (Igor Jezovešek, Karmen Jezovšek)
 • OJ TA MUZIKA PRESNETA (Boris Rošker, Ivan Malavašič)

6. MLADI DOLENJCI – Novo mesto

 • GOZDNA PRAVLJICA (Lado Šurla, Fanika Požek)
 • NOCOJ JE DRUGA REKLA MI (Lado Šurla, Vera Kumprej)

7. Ansambel BOBRI – Dragomer

 • LJUBEZEN SI ŠE VEDNO TI (Damjan Čamernik, Vili Bertok)
 • KJE SO TISTI ZLATI ČASI (Jože Skubic, Vili Bertok)

8. Dvojčici VESNA IN VLASTA s prijatelji – Poljčane

 • VELIKONOČNICA (Igor Podpečan, Vera Šolinc)
 • MOJ FANT JE Z VURBERKA (Igor Podpečan, Vero Šolinc)

9. MI TRIJE IN STIŠKI KVARTET – Ivančna Gorica

 • ZA GORO (Jože Skubic, Ivan Malavašič)
 • VSI NA KOLO (Jože Skubic, Ivan Sivec)

10. Ansambel MIKOLA – Škofja vas

 • LE S TEBOJ (Stanko Mikola, Vera Šolinc)
 • LE MUZIKA (Stanko Mikola, Janez Šabec)

11. Ansambel VIGRED – Laško

 • PREPOVEDAN SAD (Drago Krajnc, Vera Šolinc)
 • ZA OČKOV GOD (Maček Franjo, Marinka Žulič)

12. Ansambel DAN IN NOČ – Velenje

 • ČLOVEK Z ZAMUDO (Bojan Zeme, Vera Šolinc)
 • PESEM ZA MAMO (Jože Galič, Ivan Malavašič)

13. Ansambel BRANETA KLAVŽARJA – Celje

 • TRIKRAT UGIBAŠ LAHKO (Jože Galič, Jože Galič)
 • KAJ JE NOVEGA (Brane Klavžar, Vera Šolinc)
Drugi o nas
V soboto je bil na Vurberku sedmi festival narodnozabavne glasbe Slovenije Klobuk dol pred Show band klobukom
PRED OKROG 1500 OBISKOVALCI, VEČ STO PA JIH JE OSTALO PRED GRAJSKIMI VRATI, SO SE NAJBOLJ IZKAZALI ČLANI ANSAMBLA SHOW BAND KLOBUK – OSVOJIL JE PRVO NAGRADO STROKOVNE ŽIRIJE IN OBČINSTVA
Na zelo lepem grajskem dvorišču na Vurberku je bil v soboto zvečer v organizaciji domačega turističnega društva, v sodelovanju z agencijo Geržina videoton, tednikom Kaj, mariborskim regionalnim RTV-centrom in Slovenskimi novicami, odlično pripravljen sedmi festival narodnozabavne glasbe Slovenije, vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko ter dvo in večglasnim petjem. Okrog 1500 obiskovalcem, ki so do zadnjega kotička napolnili grajsko dvorišče, več sto pa jih je žal ostalo pred vrati, se je s po dvema skladbama predstavilo 14 ansamblov. Potegovali so se za osem nagrad: štiri je podelila strokovna žirija, eno radijske postaje in tri nagrade občinstvo – zlatega, srebrnega in bronastega zmaja. Organizacija festivala, glasbeni sestavki in izvedbe so bili na visoki ravni, saj so se morali nekateri za nastop na letošnjem festivalu potegovati na avdiciji v Podnanosu. To potrjujejo tudi nagrade strokovne žirije in občinstva. Prvo nagrado strokovne žirije za izvedbo z večglasnim petjem, podelil jo je regionalni center Maribor RTV, je dobil ansambel Show band klobuk iz Slovenskih goric, pravo nagrado za izvedbo z dvoglasnim petjem strokovne žirije pa sta prejeli dvojčici Vesna in Vlasta s prijatelji iz Poljčan. Nagrado je podelilo podjetje ČZP Večer. Drugo nagrado, ki jo je podelil radio Brežice, je dobil zreški ansambel Sedmi raj, tretja nagrada pa je odšla v roke članov ansambla Bobri iz Brezovice. Podelil jo je Studio D Novo mesto. Nagrado za najboljšo skladbo po izboru radijskih postaj, podaril jo je radio Šmarje pri Jelšah – Štajerski val, je osvojila skladba Srce se prepušča samoti Vilija Bertoka. Nagrada za najboljšo besedilo je odšla v roke Fanike Požeg za besedilo Spomin na poletje, besedilo Povest o sreči Franca Ankersta je osvojilo drugo mesto in tretje Na koroški zemlji Ivana Sivca. Nagrado za najboljše besedilo sta prispevala radio Velenje za prvo mesto in SAZAS Slovenije za drugo in tretje. Številno občinstvo je izbralo najbolj všečno skladbo – odločilo se je, da podeli zlatega zmaja skladbi Glas harmonike avtorjev Janija in Elizabeth Brancelj in ansambla Show band klobuk, drugo nagrado, srebrnega zmaja, pa je dobila skladba Vasica pod Bočem avtorjev Igorja Podpečana in Vere Šolinc. Izvajali sta jo dvojčici Vesna in Vlasta s prijatelji. Skladba ansambla Dan in noč Marela jekriva Bojana Zemeta in Vere Šulinc pa je dobila tretjo nagrado občinstva in bronastega zmaja. Izkušnje so naredile svoje in letošnji sedmi festival je bil ne samo takšen kot vsi pred njim, ampak boljši in kljub nepopisni gneči je največja prireditev v dupleški občini, ki je bila častna pokroviteljica, v celoti uspela. Vsi tisti, ki na prireditev niso prišli, imajo še eno priložnost, saj bo v petek, 7. avgusta, na programu slovenske televizije. V prodaji pa sta že kaseta in zgoščenka, ki ju je izdala Založba kaset in plošč radia Slovenija na dan festivala. Večer

Zmaji gredo v prvi razred
Na dvorišču vurberškega gradu je na 7. festivalu narodnozabavne glasbe vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko z dvo- ali večglasnim petjem nastopilo 14 skupin z 28 skladbami. Prve nagrade so osvojili Show band klobuk, dvojčici Vesna in Vlasta, Vili Bertok in Fanika Požek. Na dvorišču vurberškega gradu je v soboto popoldne in zvečer potekal 7. festival narodnozabavne glasbe vokalno-instrumentalnih skupin z diatonično harmoniko z dvo- ali večglasnim petjem. Organizira ga Turistično društvo Vurberk s pomočjo RTV Maribor, tednika Kaj, agencije Geržina Videoton in Novic. Tudi tokrat so imeli prireditelji srečo z vremenom, tako da mnogi že namigujejo na zveze z onimi tam zgoraj. Na večerni predstavi so morali mnogi, ki niso dobili vstopnic, oditi domov, saj ni bilo prostora za vse. Prireditev sta tudi tokrat prijetno vodila Ida Baš in Janez Toplak. Nasploh se organizacijska os vrti okoli Toplakov: Janezov brat Konrad je direktor festivala, bratoma stoji ob strani Lojze Toplak, ki pa z njima ni v sorodu. Sedmi festival se je začel s predizborom v Podnanosu. Na Vurberku je nastopilo štirinajst glasbenih skupin z osemindvajsetimi skladbami. Splošno gledano, je bil to zopet soliden festival, na katerem smo lahko slišali veliko novih skladb, vendar jih je malo izstopalo. Instrumentalno je bila izvedba brezhibna, pevska stran pa, z redkimi izjemami, nekoliko slabša. Avtorsko so bile letos boljše melodije, besedilom pa je nekoliko upadla kakovost. Poleg nagrajenih so bila morda še tri primerna za festival, ostala pa so bila napisana začetniško. Strokovni komisiji je predsedoval Slavko Avsenik ml., člani pa so bili Irma Rauh, Urška Čop Šmajgert, Tomaž Tozon in Alojz Toplak. Komisiji radijskih postaj Slovenije je predsedovala Saša Pivk, v njej pa so bili še Smilja Baranja, Danica Godec, Zdenka Majerič, Tone Vrabl, Darja Vrhovnik, Srečko Paukovič, Ludvik Kotar, Rajko Kosič, Janez Kurbus in Rudi Špan. Besedila so ocenjevali Asja Matjaž, prof. Lovro Krspot in Franci Smrekar. Prvič so podelili tri nagrade za besedila, saj je dve prispevalo avtorsko združenje Sazas. V neuradnem delu festivala se je izkazal župan Dupleka – Vurberk je namreč del te znamenite občine z dupleško mornarico – Janez Ribič, ki je kar z avtobusom popeljal goste po svojem plovišču, v govoru pa je poudaril, da je prav vurberški festival potegnil kraj iz anonimnosti. Na kmečkem turizmu Slanič je vse pogostil z odojkom in gibanico, kar namiguje, da dupleški mornarji niso živeli tako slabo. Ob urejenosti dupleške občine so mnogi mislili, da so že v Avstriji – verjetno tudi zaradi obiska v vinski kleti – čeprav leži Vurberk kot srce Dupleka veliko nižje od Maribora. Izšli sta tudi kaseta in zgoščenka s štirinajstimi skladbami, mariborski regionalni televizijski center pa je poskrbel za zapis festivalskega dogodka na magnetofonski in magnetoskopski trak. Voditeljica Ida Baš in njen odrski partner Janez Toplak sta se dobro znašla, tako da je bilo spet vse na mestu. V revialnem delu je nastopila družina Galič z ljudskimi oziroma ponarodelimi napevi. V celoti gledano, je v Vurberku tako, kot piše na veseličnem prostoru -To je kraj cvetja, glasbe in petja. Samo na glasbenem področju je festival prinesel kar nekaj novih imen, nekaterim pa je potrdil sloves. Kaseto ali zgoščenko Založbe kaset in plošč RTV Slovenija je zaradi različnih ansamblov prijetno poslušati, še vedno ni novih Slakov ali Miheličev, nov je le premik v žensko smer. Za to niso krivi organizatorji, saj so tudi tokrat zgledno opravili delo, darila pa so razdelili kar v šolskih torbicah. Saj so vurberški sedemletni zmaji že tako zrasli, da so lahko šli v prvi razred. Slovenske novice

KLOBUKI NAVDUŠILI NA VURBERKU
Kdo ve, kaj je tisto pri Vurberžanih in njihovem festivalu glasbenih skupin z diatonično harmoniko in dvo ali večglasnim petjem, da je vsako leto grajsko dvorišče veliko premajhno, da bi sprejelo vse, ki hočejo biti na festivalu, pa čeprav med nastopajočimi ni najbolj zvenečih imen slovenske narodnozabavne glasbe. Morda veliko srce turističnega društva, ki se, komaj festival mine, že pripravlja na novega, požrtvovalnost vseh tistih Vurbežanov, ki sodelujejo pri organizaciji, iznajdljivost in pronicljivost Zdravka Geržine ali kaj drugega. Zanimanje za podobne prireditve v drugih krajih namreč pada, na Vurberku pa je že veliko pred začetkom festivala tako rekoč vse polno. Ljudje nimajo kje sedeti, pa vseeno hočejo biti zraven. Zaljubljenci v svoje glasbene junake se pripeljejo z vseh koncev Slovenije, s seboj prinesejo transparente in tako poskrbijo za še boljše vzdušje. Čeprav je na Vurberku tudi zaradi starega gradu okolje, ki ga tam, kjer je festival pod streho, ne morejo ustvariti. In zvezdno nebo, zakaj prireditev se zmerja konča, ko je že trda tema, pripomore, da je vse skupaj še bolj idilično, da se nikomur ne mudi domov in da se festival prelevi v festivalsko noč, kjer se rojevajo nove ljubezni, kjer se obnavljajo stara poznanstva ali pa se vse skupaj spremeni v prijetno poletno doživetje ob domači glasbi, kopici prijateljev, ki jih morda srečaš samo tu, ob kozarčku. In tudi vreme jim gre zmeraj na roko. Pa čeprav se takoj potem, ko je prireditev mimo, spremeni. Tudi letošnji festival, sedmi po vrsti, se ni veliko razlikoval od prejšnjih. Morda le v tem, da so se Vurbežani prvič odločili, da bodo predtekmovanje priredili v Podnanosu, in da so bili med gosti tudi Primorci, ki se niso mogli načuditi lepotam Štajerske. Kot se za dobre gostitelje in organizatorje spodobi, so namreč Vurbežani vse goste in novinarje povabili na ogled občine Duplek, ki je bila tudi častna pokroviteljica prireditve. In župan, Janez Ribič, si je vzel čas in s svojimi gosti preživel vse popoldne, čeprav je bilo v Rančah srečanje slovenskih županov in drugih pomembnih mož. Ampak v dupleški občini vedo, kaj je boljše zanje, in prav je tako. Ni pa to bila edina dvojnost tega dne. Čeprav je v Vurberku festival domače glasbe že sedmo leto in čeprav sta tako nacionalni radio kot televizija že leto dni vnaprej obveščena o tem, kdaj je prireditev, ker jo vsaj mariborski radio zmeraj prenaša v živo, je bil letos na isti dan načrtovan finale popevke meseca, nekakšna obuditev Slovenske popevke. In prav nikogar na nacionalni televiziji ni bilo, ki bi Vurberžane o tem prej obvestil oziroma jim povedal, da se datumi pokrivajo in da radio ne bo mogel direktno prenašati prireditve, pa tudi televizija ne bo mogla pripraviti posnetka za nedeljsko oddajo Po domače. Očitno se tistim v Ljubljani ni zdelo pomembno razmišljati o tem. Pa tudi o tem ne, da se na Vurberku že sedem let podeljujejo zlati, srebrni in bronasti zmaji. Če se v Ljubljani, v isti deželi torej, pripravlja nova prireditev z novimi nagradami, bi tem skušali dati novo ime. Tako pa so isti dan podeljevali zmaje na Vurberku in v Ljubljani. In pri vsem tem je RTV-center Maribor, ki je del RTVS, soorganizator vurberškega festivala. Posredno torej tudi RTVS, ki je letos tako pompozno organizirala Popevko meseca in o drugih, prav tako svojih projektih ni razmišljala. Kljub tem kapljicam pelina pa je vurberški festival potekal, kot je treba. Janez Toplak in Ida Baš, standardni voditeljski par festivala, sta bila tudi tokrat duhovita in zanimiva, predvsem pa ne predolga. Družina Galič pa je s svojim glasbenim programom poskrbela, da gledalcem med štetjem glasov in delom žirij – tudi predstavniki radijskih postaj so podeljevali glasove na kraju samem in ne na podlagi posnetkov, kot je običaj drugje – ni bilo dolgčas. Cita in Jože sta povedala, da bosta v kratkem ustanovila nov ansambel, in kdo ve, morda jih bodo Vurberžani prihodnje leto povabili že v novi zasedbi. Kljub vsemu je vurberški festival uspel in številni organizatorji bi se lahko prav od njegovih pripravljavcev, pa čeprav sodijo med mlajše, marsikaj naučili. Tudi tega, da je treba vse, kar se počne, delati s srcem, sicer ni uspeha. Pa je vseeno, ali so zraven velika imena ali takšna, ki bodo to morda šele postala. Kaj

Vurberk – primer dobre organizacije
7. festival domače zabavne glasbe Vurberk ’98 je znova potrdil, da je imela skupina ljudi prav, ko se je pred sedmimi leti odločila, da ga bo organizirala vsako leto sredi junija. Zanimanje zanj raste med ansambli, vsako leto jih je več, tako da je že potrebna selekcija, vedno več pa je tudi občinstva, ki napolni imenitni grajski prostor. Organizator, domače turistično društvo, vsako leto pripravi kaj novega, hkrati pa je lahko festival zgled dobre organizacije. Na letošnjem festivalu je bilo podeljenih deset nagrad. Lanski dvojni uspeh Štajerskih baronov je letos ponovil ansambel Klobuk, ki je dobil največ glasov občinstva in zlatega zmaja ter prvo nagrado strokovne žirije za večglasno petje. Klobuk bo tako zastopal festival Vurberk na prvem abonmaju polk in valčkov v Kulturnem centru v Laškem 17. septembra. Prvo nagrado za dvoglasno petje sta dobili obetavni dvojčici Vesna in Vlasta Kidrič iz Poljčan, ki sta tako kot Klobuk na Vurberku presenetili tudi s prvo kaseto in CD-jem. Drugo nagrado strokovne žirije je dobil ansambel Sedmi raj iz Zreč, tretja pa je pripadla debitantom Bobrom, ki jih je nagradila tudi posebna žirija glasbenih uredništev slovenskih radijskih postaj. Nagrajena so bila besedila Fanike Požeg, Franca Ankersta in Ivana Sivca. Občinstvo je tri zmaje razdelilo takole: zlatega zmaja je dobil ansambel Klobuk, srebrnega dvojčici Vesna in Vlasta ter bronastega Dan in noč iz Velenja. Na vseh sedmih festivalih sta nastopila samo dva ansambla, Vigred iz Laškega (zelo soliden nastop, posebno lep valček Vsak svoje ima življenje) in Dan in noč iz Velenja (tokrat okrepljen z Natalijo Verboten ob stalni pevki Metki Bračko). S Celjskega so še nastopili Cvet iz Radeč, Mikola iz Arclina pri Škofji vasi in Trio Pogladič iz Ivence pri Vojniku. V revialnem delu je nastopila družina Galič in navdušila okoli 2000 gledalcev. Že tako prijazno dvorišče ruševin vurberškega gradu je tokrat scensko olepšal Jože Napotnik iz Šmartna ob Paki, ki je pravi strokovnjak za velike scene takih in podobnih prireditev. Letošnji festival je ugodno ocenil predsednik strokovne žirije Slavko Avsenik ml., navdušen je bil nad mnogimi nastopi in melodijami ter vzponom festivala. Čeprav je festival pohvalil tudi Jože Galič, pa je imel nekaj pripomb k izbranim melodijam, med katerimi je bila po njegovem vrsta očitnih plagiatov. Na dan festivala sta izšla kaseta in CD, tako da se viže že lahko vrtijo. Novi Tednik Celje

Vurberške novičke
Vsi, ki vsako leto prihajamo na vurberški festival od daleč, opažamo, da se kraji pod Mariborom lepo razvijajo. Vsako leto je več asfaltiranih cest, pločnikov, hiš s cvetjem… Ker gre za volilno leto, dupleški župan Janez Ribič to rad s ponosom potrdi. Dvorišče na vurberškem gradu je zvečer vedno pretesno za obiskovalce. Ker je prostor za gledalce že postavljen tako, da se končuje nekje pod nebom, mnogi predlagajo, da bi ga podaljšali še za nekaj deset metrov. Zgoraj je še dovolj prostora. Dvojčici Vesna in Vlasta Kidrič iz Križeče vasi pri Poljčanah sta ob festivalu meni nič tebi nič izdali kar zgoščenko, ki stajo posneli pri Zlatih zvokih, gostom pa sta jo dali v vurberške šolske torbice. Lepo dejanje, še lepša pa je glasba – in dekleti. Na festivalski noči so igrali fantje izpod Vurberka. Tekmovali res niso, igrali pa so tako vneto, da sta se pivo in vino cedila kar v potokih. Kdor zna, ta zna. Največ navijačev je imel ansambel Show band klobuk, sledili sta mu dvojčici Vesna in Vlasta, oboji so imeli tudi transparente. Nekateri so celo pomislili, da so na svetovnem nogometnem prvenstvu. Med ogledom dupleške občine so nekateri zahtevali, da se ustavijo v vasi Žikarce, kjer je pred časom letelo kamenje vodoravno in kjer izginja denar. Glede slednjega niso Žikarce nič posebnega. Franci Smrekarje tudi tokrat prišel iz Švice samo zaradi festivala. Kot član komisije za besedila je na koncu izjavil, da je kot član Društva pesnikov slovenske glasbe izredno zadovoljen s podelitvijo nagrad: prišle so v prave roke. Fotograf Vido Repanšek si je na vurberškem festivalu spet naredil nekaj zaloge za rubriko Vido vse vidi. Ker se zanimanje za njegovo delo močno povečuje, resno premišljuje, da bi zaposlil tudi sinova Nejca in Domna. Težava je samo v tem, da ima Nejc dve leti in pol, Domen pa leto in pol. Slovenske novice