Kosmatinec


Za naše kraje si želimo, da so urejeni, privlačni in zanimivi. Zato smo v okviru TD Vurberk začeli naše občane k temu tudi vzpodbujati s podelitvijo in izrekom pisnih zahval  “Zlati kosmaticec”.

S ponosom lahko rečemo, da naši sokrajani soustvarjajo čudovite vrtove in lepa urejena dvorišča. Zato je prav, da za vložen trud in energijo prejmejo zasluženo pohvalo.

Celotno akcija, vodi sekcija za urejenost domov, ki vsakoletno od spomladi do jeseni ocenjuje krasne vrtove in dvorišča.

Foto arhiv: TD Vurberk

Vsako leto k akciji pozovemo občane naših okoliških krajev: ponosni smo, da je iz leta v leto vse več občanov, ki pristopijo k ocenitvi. Ta številka že presega 50 domačij. Vodja komisije, ga. Lilijana Kaučič ponosno pove, da se občani z veseljem udeležite te ocenitve.

Se tudi vi želite vključiti v ocenitev vaše okolice v okviru akcije “Zlati kosmatinec”?

Izpolnite spletno prijavnico! V kolikor se vaša domačija nahaja v krajih Vurberk, Krčevina pri Vurbergu, Grajenščak ali Gomila, potem vas bo naša komisija na vašo željo tudi obiskala!

Ocenjevanje se izvede skladno z zastavljenimi pravili. Na jesenski prireditvi pa najbolj zaslužnim občanom za vzorno urejeno okolico podelimo zlatega, srebrnega in bronastega kosmatinca.

Podrobno o akciji Kosmatinec

  • trajanje ocenjevanja: marec – oktober
  • podelitev nagrad: oktober

Vurberški avtohtoni Navadni kosmatinec
Foto arhiv: Franci Vuk

Navadni kosmatinec (Pulsatilla nigricans) sodi v rod zlatičevk (Ranuculaceae). Izvira iz srednje in vzhodne Evrope, jugovzhodne Norveške, zahodne Danske in vse do Bolgarije. Je trajnica, kri zraste od 10 do 20 cm. Je značilno puhast z enocvetnim steblom. Po cvetenju izgleda kot “kuštrava glava”. Cveti meseca marca in aprila. Vurberk je eno izmed redkih rastišč te posebne čudovite cvetice.

Ker naš kraj obiskuje vse več pohodnikov in turistov, si prizadevamo, da spoštujemo naravo in ohranimo našega vurberškega navadnega kosmatinca. Navadni kosmatinec je uvrščeni na rdeči seznam zavarovanih domorodnih rastlin v Sloveniji, kar pomeni, da gre za vrsto, ki je ogrožena.

Spoštujmo naravo in občudujmo njeno lepoto!

Navadni kosmatinec pa naj še naprej mirno raste po travniških zaplatah naših gričev!