Trgatev potomke


Foto arhiv: TD Vurberk

Iz zemlje gre v trsek, la vendi undi trsek,
trsi trsula vendijo, oj trsek živijo.

Iz trska gre v péro, la vendi undi péro;
peri perula vendijo, oj péro živijo.

Iz péra gre v grozdek, la vendi undi grozdek,
grozdi grozdula vendijo, oj grozdek živijo
.

Slovenska narodna pesem

Da je jesen za člane Turističnega društva Vurberk res zelo zanimiva, potrjuje izjemna prireditev, ki v naš kraj privabi vse več ljudi od blizu in daleč. Povezuje nas veselje do druženja ob trgatvi potomke najstarejše trte na svetu, vonj pečenih kostanjev in pokušina vina lanske trgatve te naše trte, modre kavčine.

Leta 2005 je Turistično društvo Vurberk v sodelovanju z Občino Duplek ob grajskem obzidju posadilo potomko najstarejše vinske trte na svetu iz Maribora. Vse od takrat v Turističnem društvu Vurberk skrbimo, da trta lepo raste, naš neumorni skrbnik pa poskrbi, da je trta pognojena, zalita in zaščitena. Četudi našo letino ogroža suša, naš skrbnik trte zmeraj poskrbi, da je trda redno zalita. Na jesen pa ustrezno zaščitena pred neumornimi ptiči.

Ponosmi smo, da nam naša trta bogato obrodi, saj natrgamo letno preko 130 velikih, lepih in zdravih grozdov modre kavčine. Čast trgatve naše spoštovane trte vsakoletno pripada različnim gostom in zaslužnim članom našega društva.

Ohranjamo pa tudi s trto povezano tradicijo avtohtone trgatve, kjer pobrano grozdje z brento prenesemo na naše grajsko dvorišče. Brento nosi naš vsakoletni skrbni gospodar, Marjan Rap.

Na grajskem dvorišču člani Turističnega društva uprizorimo prešanje grozdja z leseno prešo. Čudoviti ambient z jesensko dekoracijo in pridelki nam pričara čar jeseni, zato je naše druženje ob trgatvi še toliko bolj prijetno.

Sveže stisnjen mošt naše potomke nastraješe trte prenesemo v vinsko klet našega izbranega kletarja, ki poskrbi, da iz mošta se vino rodi. In naslednje leto, ob ponovitvi trgatve, ste vsi udeleženci deležni pokušine našega vurbeškega vina.

Vsakoletno trgatev pa popestrimo še z dodatnnimi presenečenji. Ob petju slovenskih pesmi ne manjka dobre kapljice, domačih dobrot in vročih kostanjev.

Veliko število  naših Vurberčanov, gostov in drugih obiskovalcev potrjuje, da v TD Vurberk delamo dobro, delamo s srcem.

Hvala vsem in se vidimo na naši pristni vurberški trgatvi!

Spremljajte novice, kjer vsako leto objavimo točen datum trgatve!