Kolesarski maraton


TD Vurberk pod pokroviteljstvom Občine Duplek in v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije ter Kolesarsko zvezo Slovenije, vsako leto organizira Velikošmarenski kolesarski maraton. Tradicionalni vsakoletni dogodek je  poimenovan po prazniku Marijinega vnebovzetja in je del dogodkov Kolesarske zveze Slovenije.

Naš dogodek je namenjen predvsem rekreativnim kolesarjem, ki si želijo dan preživeti na kolesu in v naravi. Sevede ne manjka tudi takih, ki želijo osvojiti prvo mesto. Vendar pri nas je zmagovalec vsak, ki se varno pripelje na cilj. Zato se našega maratona udeležujejo celotne družine, podjetja, ki med svojimi sodelavci spodbujajo zdrav življenjski slog v okviru promocije zdravja na delovnem mestu, pa tudi zavzeti posamezniki, katerim je kolo vsakodnevni sopotnik.


47 km

Za najbolj vztrajne kolesarje je na voljo daljša in nekoliko zahtevnejša kolesarska pot, ki vključuje kar nekaj premagovanj okoliških hribov.


33 km

Tudi krajša kolesarska pot ni mačji kašelj, vendar jo uspešno premagaujejo tako najmlajši, kot najstarejši udeleženci.


Pot poteka po cestah med Dvorjanami, Koreno, Selcami, Janžekovci, Ptujem, Mestnim vrhom, Grajeno in nazaj na Vurberk. Daljša trasa poteka kar preko pet občin (Občina Duplek, Lenart, Desternik, Trnovska vas in Ptuj).

Start kolesarskega maratona je pri kulturnem domu na Vurberku. Udeleženci maratona se prijavijo na štartno – ciljnem mestu (ob plačilu prijavnine), kjer dobite štartno številko. Podjetjem svetujemo, da v naprej najavite število udeležencev na elektronsko pošto:

Ob progi je vsem udeležencem na večih točkah na voljo okrepčilo (banane) in voda. Po prihodu v cilj pa prejmete darilo; majico, medaljo in kupon za malico.

Našega kolesarskega maratona se vsako leto udeležuje vse več zavzetih kolesarjev, kar kaže na to, da je kolesarjenje vse bolj priljubljeno. Običajno naš maraton gosti preko 130 kolesarjev, zato je ključnega pomena tudi varnostni vidik. Ekipo kolesarjeva na daljši in krajši trasi spremlja varnostni avto spredaj in zadaj. Vaša odgovornost je ta, da se kolesarskega maratona udeležite z izpravnimi kolesi in varnostno čelado.

Po mnenju Kolesarske zveze Slovenije velja naš Velikošmarenski maraton za enega najbolje organiziranega v Sloveniji, kjer je na prvem mestu poudarek na sproščenem druženju in sodelovanju.


Turistično društvo Vurberk podeli kolesarjem tudi tri pokale in sicer, pokal za najmlajšega udeleženca, za najstarejšega udeleženca in za najštevilčnejšo ekipo na maratonu.

Najmlaši udeleženec

8 let

Najstarejši udeleženec

86 let


Naš kolesarski maraton združuje vse generacije, zato ponosno vzpodbujemo rekreativno kolesarjenje, predvsem pa si želimo, da tudi mladi najdejo v tem športu svoj izziv in prijetno preživete trenutke. Vse to nas motivira, da člani TD Vurberk vsako leto z vztrajnimi pripravami za vas organiziramo nepozaben dogodek.

Ivan Žižek, vodja projekta

“Čeprav sama organizacija kolesarskega maratona zahteva veliko priprav naših članov ter hkrati visoko odgovornsot za varno izvedbo, moram reči, da sem po zaključku maratona zmeraj izjemno ponosen na naš skupen uspeh. In to nam je motivacija tudi za naprej za prihodnja leta.”

Naš kolesarski maraton je namenjen vsem generacijam. Glavni moto nam je druženje v naravi. Ne oklevajte in se nam pridružite!

Vsi na kolo, za zdravo telo!

Podrobno o dogodku:

  • datum izvedbe: med 10. in 20. avgustom – glej novice
  • prijava: med 8. in 10. uro
  • prijavno mesto: Kulturna dvorana Vurberk